İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4912 %0.03
36,6013 %0.03
3.445.090 %0.247
3.067,04 0,45
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Elektronik sigaralar da normal sigaralardan çok farklı değil!

Elektronik sigaralar da normal sigaralardan çok farklı değil!

Bilim insanları, dönüm noktası niteliğindeki bir çalışma ile e-sigara kullanan kişilerin DNA’larında, kansere yakalanan sigara içicilere benzer değişiklikler olduğunu ortaya çıkardı. University College London’dan bilim insanları, elektronik sigara kullanıcılarından alınan yanak hücresi örneklerini analiz etti ve bunları sigara içenlerden alınanlarla karşılaştırdı. Her iki grupta da ağızlarındaki hücrelerin DNA’sında benzer değişikliklere rastlanıldı. Bu değişiklikler de sigara içenlerde gelecekte akciğer kanseri gelişimiyle ilişkilendirildi.

Cancer Research dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, bulguların e-sigaraların kansere neden olduğunu kanıtlamadığını, ancak ”cihazların başlangıçta düşünüldüğü kadar zararsız olmayabileceğini” gösterdiğini söyledi.

The Times tarafından kısa süre önce yapılan bir araştırma, tütün endüstrisiyle bağlantılı kuruluşların e-sigaraların sağlık risklerini küçümsemesi nedeniyle, e-sigaraların hükümet ve NHS tarafından sigarayı bırakma aracı olarak tanıtılmasının nasıl gençlerde elektronik sigara salgınına yol açtığını ortaya koydu.

Hücre örnekleri doğruladı

Elektronik sigara nispeten yeni olduğu için uzun vadeli yan etkileri hakkında çok az şey biliniyor. UCL’in çalışması, epigenetik olarak bilinen bir süreçte sigara ve elektronik sigaranın hücrelerdeki DNA’yı nasıl değiştirebileceğini inceleyen ilk çalışma oldu. Bu değişikliklerin hücrelerin daha hızlı bölünmesine ve potansiyel olarak tümörlere dönüşmesine müsaade verdiği düşünülüyor.

Çalışmada 4 bin kişiden elde edilen veriler kullanıldı ve yüzlerce sigara içicisinin yanı sıra düzenli olarak tütün kullanmayan elektronik sigara tiryakilerinden alınan hücre örnekleri incelendi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *