İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Esrar kullananların kalp krizi geçirme oranı 2 katı fazla

Esrar kullananların kalp krizi geçirme oranı 2 katı fazla

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre esrar içen, yapraklarını yiyen ya da elektronik sigara yoluyla kullanan kişilerin kalp krizi geçirme riski normal insanlara göre 2 kat fazla olduğu ortaya çıktı.

Okunma Süresi: 3 dk

Araştırmaya göre son 30 gün içerisinde kullanılan esrarın (kenevir) maddesinin insan metabolizmasına etki ettiği ve kalpte ritim bozukluklarına sebep olduğu ifade ediliyor.

Araştırmada, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) 2017-2018 yılları arasında yaptığı anket verileri kullanıldı. Toplamda 18 ile 44 yaşları arası 33 bini aşkın kişinin bilgileri analiz edildi. Sonuçlarsa geçtiğimiz salı günü Kanada Tıp Derneği Dergisi'nde yayımlandı.

Ankete göre katılımcıların yüzde 17'si (yaklaşık 5 bin 500 kişi) esrar kullandığını belirtti. Bu kişilerin sağlık verilerine bakıldığında yüzde 1.3'ünün kalp krizi geçirdiği görüldü. Esrar kullanmayan kişilerdeyse kalp krizi görülme oranının yüzde 0.8 olduğu belirtildi.
Esrar bitkisinin doğal olduğunu ve sağlığa zarar vermediğini iddia eden kişilerin bu söylemlerinin doğru olmadığını ifade eden Toronto Üniversitesi St. Michael Hastanesi görevlisi Doktor Karim Ladha, kenevir maddesiyle ilgili elde ettikleri bulguların kısa ve uzun vadede insan sağlığı açısından büyük riskler doğurduğunu söyledi.
"Esrar kullanınca kalbin oksijen arz-talebi değişiyor"
Esrarın sadece kalp krizini tetiklemediğini, aynı zamanda kalpte kalıcı olarak ritim bozukluklarına da neden olduğunu ifade eden Dr. Ladha, "Birinin kalp atışı düzensiz hale geldiğinde, ihtiyaç duyduğu oksijen miktarı da artar. Esrar, aynı zamanda kalbe giden oksijen miktarını sınırlayabiliyor. Esrar içtiğinizde kalp krizine yol açan şey, bu oksijen arz-talebi uyumsuzluğudur. Kenevir, kısa ve uzun vadede insan sağlığına zarar veriyor." diye konuştu.

Araştımanın ilginç sonuçlarından biri de şu anda piyasada satılan ve tüketilen esrar bitkisinin eski yıllarda kullanılan kenevire göre çok daha farklı bir yapıda olması.
"Esrar eski yıllara nazaran daha etkili"
ABD Kalp Derneği Başkanı (AHA) Robert Page, 50 sene önce içilen esrar bitkisinin uyuşturucu etkisinin az olduğunu, ancak günümüzde kullanılan kenevirin oldukça güçlü ve tesirli olduğunu söylüyor.

Page konuyla ilgili olarak, "Şu anda tüketilen esrar, dedelerinizin Woodstock'ta içtiği şeye artık hiç benzemiyor. esrar dumanı akciğerlerle temas ettiği için, kan sulandırıcı kardiyovasküler (kalple ilgili) ilaçlarla etkileşime girme oranı oldukça yüksek. Akciğerde kalıcı rahatsızlıklara neden olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Araştırmaya katılan doktorlardan David Mazer, esrarın ağrı kesici etkisi gibi faydaları olduğunu ancak bu maddenin olumsuz yönlerinin asla hafife alınmaması gerektiğinin altını çiziyor.
Esrar kullanımı gelişmiş ülkelerde çok daha yaygın
AHA'nın destek verdiği araştırma ileriki dönemlerde, "esrarın insan vücuduna verdiği anlık olumsuz etkiler" çerçevesinde genişletilecek.

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, trafik kazalarına sebep olan sürücülerin vücutlarında alkolden sonra en çok esrar maddesine rastlanıyor.

World Drug Report ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC); verilerine göre esrar kullanımının en yaygın olduğu ülkelerin başında Şili, İsrail, İzlanda, Çekya, İtalya, ABD, Kanada, Avustralya, İspanya, Nijerya ve Jamaika gibi ülkeler geliyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *