İngiltere’de yayımlanan bir araştırma, geçen yüzyılda erkeklerin boyunun, kadınların boyuna göre iki kat daha fazla uzadığını ortaya koydu. Araştırma, dünya genelinde erkek ve kadınların boy ve ağırlık değişimlerini inceleyen kapsamlı bir çalışma olarak dikkat çekti.
The Royal Society Publishing’de yayımlanan çalışmada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve çeşitli uluslararası kuruluşlardan elde edilen veriler incelendi. Araştırma, yaşam ve eğitim süresi ile gelir düzeyi gibi unsurların, boy ve ağırlık artışında önemli bir etkisi olduğunu gösterdi.
Erkeklerin Boyu Daha Hızlı Arttı
Araştırmada, İnsani Gelişme Endeksi’ndeki her 0,2’lik artışın:
• Kadınların boyunda 1,68 cm, ağırlığında ise 2,7 kg artışa,
• Erkeklerin boyunda 4,03 cm, ağırlığında ise 6,48 kg artışa neden olduğu tespit edildi.
Bu veriler, erkeklerdeki büyüme oranının kadınlara göre 2 kattan fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Çevresel Zorluklar ve Etkileri
Araştırmaya göre, kadınların fiziksel gelişimi, çevresel zorluklardan erkeklere kıyasla daha az etkileniyor. Çevresel zorlukların fazla olduğu ortamlarda yetişen erkekler, “orantısız” şekilde daha küçük oluyor. Buna karşın, daha az çevresel zorlukla karşılaşan erkek ve kadınlar arasındaki boy farkının belirginleştiği görülüyor.
Sağlık ve Riskler
Erkeklerin uzun olmaları, enfeksiyona bağlı hastalıklar ve besin yetersizliğine karşı daha hassas hale gelmelerine neden olabiliyor. Bu durum, erkeklerin fiziksel gelişimlerinin daha kolay sekteye uğrayabileceğini gösteriyor.
Araştırma, çevresel zorlukların kişiden kişiye etkisinin farklılık gösterebileceğini ve boy artışında biyolojik, sosyal ve çevresel faktörlerin birleşik rol oynadığını vurguluyor.