İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Harvard Üniversitesi'nden Orman yangınları ve Koronavirüs analizi

Harvard Üniversitesi'nden Orman yangınları ve Koronavirüs analizi

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın dört bir yanındaki ülke son birkaç aydır şiddetli orman yangınlarından etkilendi. Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, alevlerden çıkan küçük parçacıkların solunmasından kaynaklanan akciğer hasarının Covid-19’a yakalanma ve enfeksiyondan ölme olasılığını artırdığını buldu. Uzmanlar, orman yangınlarından yaklaşık bir ay sonra yeni vakalarda yaklaşık yüzde 12, ölümlerde ise yüzde 9 artış buldu.

ABD'de yer alan Harvard Üniversitesi  TH Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim insanları, Science Advances'ta yayınlanan çalışma için 2020'den California, Oregon ve Washington eyaletindeki 133 kentin verilerini kullandı. Orman yangınlarıyla bağlantılı olan ve akciğerlerin derinliklerine solunabilen yüksek PM2.5 seviyelerine sahip günlere bakıldı.


VAKALARDA YÜZDE 12, ÖLÜMLERDE YÜZDE 9 ARTIŞ
Sonuçlar, yüksek PM2.5 seviyelerini takip eden 28 gün içinde Covid-19 vakalarında yaklaşık yüzde 12 ve ölümlerde yüzde dokuz artış ortaya koydu..
Washington, orman yangınları nedeniyle Covid-19 vakalarındaki yüzde 71,6 artışla vakalardan en çok etkilenen eyalet oldu. Los Angeles'ın yaklaşık 96 km doğusunda bulunan California, San Bernardino, yüzde 66 ile ölümlerde en büyük artışı yaşadı.


ENFEKSİYONLARA DAHA DUYARLI HALE GETİRİYOR
Araştırmacılar, yüksek düzeydeki küçük parçacıkların insanların tehlikeli yabancı maddeleri solumasına neden olduğunu ve bu durumun akciğerde hasara neden olabileceğini açıkladı. Szö konusu yabancı parçacıkların aynı zamanda, insanları  Covid-19 gibi virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebileceği belirtildi.
Zayıflamış akciğerler ayrıca, astım gibi bir durumun birini savunmasız bırakmasına benzer şekilde, daha ciddi virüs vakalarına yol açarak hastaneye yatış ve ölüm olasılığını artırabiliyor.


"ENDİŞE VERİCİ BİR DÖNEMDEYİZ"
Harvard Üniversitesi’nde biyoistatistik profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Francesca Dominici "Delta varyantı vakalarında ve orman yangınlarına artış yaşadığımızı düşünürsek, endişe verici bir döneme girdiğimiz açık” dedi. 
Diğer taraftan, ABD’de geçen yıl beş dönümden fazla arazi arttı. Bu yıl ise ülkede etkili olan aşırı sıcak hava dalgaları nedeniyle en az 4 milyon dönüm arazinin yandığı tahmin ediliyor. 


DÜNYANIN DÖRT BİR YANINI ETKİLEDİ
Orman yangınları, sadece ABD’yi değil, Sibirya’dan Yunanistan’a, Türkiye’den Kuzeybatı Pasifik'e kadar bu yıl dünyanın dört bir yanını etkiledi. 
Küresel ısınma epidemiyoloğu Tarık Benmarhnia, “Bu yangınlar sadece büyük yıkıma neden olmakla kalmıyor, muhtemelen Covid-19 salgınlarını da sürdürecekler. Orman yangınlarının yoğunlaştığı alanlarda, solunum rahatsızlıkları veya kardiyovasküler rahatsızlıklar nedeniyle hastaneye yatış da artar” dedi. 


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *