İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Hava kirliliği ve orman yangınları, bunama riskini artırabilir

Hava kirliliği ve orman yangınları, bunama riskini artırabilir

Yeni araştırma, hava kirliliği ve orman yangınlarının, beyin sağlığını etkileyerek bunama riskini artırabileceğini gösterdi. Yüksek PM2.5 risk taşıyor.

Yeni bir araştırma, hava kirliliğine maruz kalmanın ve özellikle orman yangınlarından kaynaklanan kirliliğin, milyonlarca insanın bunama riskini artırabileceğini ortaya koydu. Araştırma, Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sunuldu.

Çalışma, demans hastalığı olmayan yetişkinlerin 10 yıl boyunca yaşadıkları bölgedeki hava kalitesini inceledi. Araştırmacılar, partikül madde (PM2.5) olarak bilinen, ortalama bir insan saçının çapının 30 katı kadar küçük olan mikroskobik parçacıkların beyin sağlığı üzerindeki etkilerini belirledi. Bu partiküller akciğerlere solunarak kan dolaşımına geçebiliyor.

Özellikle orman yangınlarından kaynaklanan PM2.5'in, diğer hava kirliliği kaynaklarına kıyasla daha yüksek sıcaklıklarda üretildiği, toksik kimyasal karışımının daha yoğun olduğu ve daha küçük çaplı partiküller içerdiği vurgulandı. Bu durum, orman yangını kaynaklı kirliliğin beyin sağlığı için daha riskli olduğunu gösterdi.

Alzheimer Derneği Bilimsel Programlar Kıdemli Direktörü Claire Sexton, "Dünya genelinde artan orman yangınları, beyin sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu bulgular, orman yangınlarını önlemek için politikalar geliştirilmesi ve etkili başa çıkma yöntemlerinin araştırılmasının önemini ortaya koyuyor" dedi.

Ayrıca, ince partikül maddelerin kalp hastalığı ve astım riskini artırdığı da belirtildi. Riskleri azaltmak için, Hava Kalitesi Endeksi 100'e ulaştığında dışarıda N95 maskesi takılması önerildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *