İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6630 %0.09
37,1902 %0.07
104.319,99 %-2.432
3.162,47 0,68
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Hayvanlarında alkol tükettiği ortaya çıktı

Hayvanlarında alkol tükettiği ortaya çıktı

Araştırmalar, alkolün yalnızca insanlar tarafından tüketildiği görüşünü çürütüyor ve birçok hayvan türünün de alkol içeren yiyeceklerle beslenerek buna uyum sağladığını gösteriyor. Hayvanların alkol toleransı ve sarhoşluğa yönelik davranışları üzerine önemli bulgular elde edildi.

Okunma Süresi: 2 dk

Araştırmacılar, alkolün dünya genelindeki ekosistemlerde doğal olarak bulunduğunu belirtiyor. Şekerli meyve ve nektar üreten bitkilerin, yaklaşık 100 milyon yıl önce maya tarafından fermente edilebilecek kaynaklar sunmaya başlamasıyla birlikte etanol dünya çapında yaygın hale geldi. Olgunlaşmış meyvelerde alkol oranı yüzde 10’a kadar çıkabiliyor.

Exeter Üniversitesi’nden Anna Bowland, bazı hayvan türlerinin alkol içeren yiyeceklerle düzenli olarak beslenerek alkol tüketimine uyum sağladığını ortaya koydu. Örneğin, Güneydoğu Gine’deki vahşi şempanzelerin palmiyelerin alkollü özsuyunu aşırı miktarda tükettiği gözlemlendi. Ayrıca, Panama’daki Barro Colorado Adası’nda yaşayan örümcek maymunlarının etanol içeren “sarı mombin” meyvesine ilgi duyduğu keşfedildi.

Alkol tüketiminin hayvanlarda sarhoşluğa yol açıp açmadığı hâlâ tartışmalı. Ancak, Botsvana’da marula meyvesi ile sarhoş olan fillerden İsveç’te fermente elma tüketip başını ağaçlara sıkıştıran geyiğe kadar birçok sarhoş hayvan örneği mevcut. Öte yandan, kalem kuyruklu ağaç sivrisinekleri yüksek etanol tüketmelerine rağmen sarhoşluk belirtileri göstermedi.

Düzenli olarak fermente yiyeceklerle beslenen hayvanların alkolü hızlıca sindirdiği gözlemleniyor. Fakat etanole daha az maruz kalan bazı türler, aşırı olgunlaşmış meyveler tükettikten sonra kontrolsüz davranışlar sergileyebiliyor. Örneğin, Sedir ipekkuyrukları bu duruma örnek teşkil ediyor.

Alkolün hayvanlar üzerindeki etkileri özellikle böceklerde dikkat çekiyor. Araştırmalar, erkek meyve sineklerinin eş olarak reddedildiklerinde alkole yöneldiklerini gösteriyor. Ayrıca, bazı dişi böceklerin içki sonrasında eş seçme davranışlarının değiştiği belirtiliyor. Dr. Sophia Bouchebti, doğu eşek arılarının yüzde 80’e kadar etanol solüsyonu tüketebilen tek hayvan olabileceğini öne sürdü.

Central Florida Üniversitesi’nden Matthew Carrigan, vahşi hayvanların etanol içeren yiyecekleri bilinçli olarak tercih edip etmediğinin araştırılması gerektiğini ifade ediyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *