İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Kaplumbağaların okyanusta yönlerini bulma yöntemi

Kaplumbağaların okyanusta yönlerini bulma yöntemi

Yayımlanan yeni bir araştırma, uzun mesafeler katetmesiyle bilinen deniz kaplumbağalarının yönlerini nasıl bulduğu ile ilgili bilgilere ulaştı Bu hayvanların Dünya'nın manyetik alanından az da olsa yararlandığı belirtildi.

Her ne kadar okyanuslarda yaşayan canlılar hakkında sürekli yeni araştırmalar yapılsa da bu türler hakkındaki bazı bilgiler gizemini korumaya devam ediyor. Deniz kaplumbağalarının ve diğer suda yaşayan havanların açık okyanusta nasıl yönlerini buldukları da bilim insanları tarafından uzun zamandır incelenen bir konuydu.

Şimdi de Journal of the Royal Society Interface’de yayımlanan yeni bir araştırma, bu konuyla ilgili yeni ve aydınlatıcı bilgileri ortaya koydu. Araştırmayı yürüten bilim insanları, uzun mesafelerde göç etmeleriyle tanınan kaplumbağaların suda yönlerini nasıl bulduğuna dair gizemin çözülmesi için yeni bulgulara ulaştıklarını duyurdu.

Kaplumbağaların yön bulmasına yardımcı olan bir harita algısına sahip olduğu görüldü

22 şahin gagalı kaplumbağaya (Eretmochelys imbricata) GPS yerleştrien uzmanlar, çiftleşme sonrasında yiyecek arama alanlarına nasıl geri döndüğünü inceledi ve oldukça dolambaçlı bir yol izlediklerini gördü. Örneğin bir kaplumbağanın, başlangıç noktasından 176 kilometre uzaklıktaki bir yere ulaşmak için 1.306 kilometre mesafe katettiği görüldü. Bunun sonucunda da hayvanların karaya ulaşana kadar daireler çizerek uzun bir süre yüzdüğü ortaya çıktı.

Sonuçların, kaplumbağaların az da olsa bir ‘harita algısına’ sahip olduğunu gösterdiği belirtildi. Bunun ardından ise kaplumbağaların yönlerini bulmak için Dünya’nın manyetik alanından yararlandığının görüldüğü aktarıldı. Kaplumbağalar üzerindeki önceki araştırmalarda manyetik alanın kullanımından bahsedildiğini söyleyen araştırmacılar, yeni çalışmanın bu durumu daha kesin hâle getirdiğini aktardı. Ek olarak manyetik alanın diğer canlılar tarafından da kullanıldığını belirtmekte fayda var.

Manyetik alan algısının, kaplumbağalara küçük de olsa yardımcı olduğunu söyleyen bilim insanları, bu durumun kesin olarak düz bir rotada göç yapmayı sağlamadığını; ancak yol bulmalarında bir nebze yardımcı olduğunu kaydetti. Ayrıca kaplumbağaların katettiği yolun okyanus akıntılarından etkilenmediği ve bu türlerin yola çıkmak için hava koşullarına göre hareket etmediği de belirtildi.

Son olarak araştırmacılar, bulgularının deniz kaplumbağalarının yön bulma yeteneklerinin kusursuz olmadığını; ancak duyusal yeteneklerinin oldukça kısıtlı olduğu düşünüldüğünde oldukça iyi olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *