Mars’ta bir zamanlar geniş bir okyanusun var olduğu teorisi, gezegenin su geçmişine dair merakı sürdüren bilim insanları arasında uzun süredir tartışma konusu. Bu teoriyi destekleyen en yeni bulgular, Çin’in Zhurong rover’ının, Mars’ın Utopia bölgesinde yaptığı gözlemlerden elde edildi. Zhurong, 2021'de iniş yaptığı Utopia Planitia bölgesinde Mars yüzeyini detaylı bir şekilde incelemeye devam ediyor.
Çin’in Zhurong rover’ı tarafından tespit edilen delikli koniler, çokgen çukurlar ve oymalı akıntılar, bir zamanlar Mars yüzeyinde sıvı su bulunmuş olabileceğine dair umutları güçlendirdi. Bu araştırmanın başyazarı ve Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nden Bo Wu, bu izlerin eski bir okyanus kıyısına işaret edebileceğini vurguladı. Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırma, çamur volkanlarından kaynaklanmış olabilecek delikli yapılarla birlikte, yüzeyde su ve buz bulunduran alanlarda oluşabilecek özellikler sunduğunu öne sürdü.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanı Benjamin Cardenas, Zhurong’un bulgularına daha şüpheci bir yaklaşımla yaklaşıyor. Cardenas, araştırmanın rüzgar ve erozyonun uzun süreli etkisini yeterince hesaba katmadığını ve Mars yüzeyinde oluşabilecek bu süreçlerin, kıyı şeridine dair izleri ortadan kaldırmış olabileceğini ifade etti. Mars’ın, Ay gibi hareketsiz bir gezegen olmaktan ziyade, aktif bir gezegen olduğunu ve bu durumun araştırmada göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.