İstanbul
Rain and snow
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6573 %0.03
40,0436 %-0.06
3.568,72 % 0,92
81.299,01 %-1.78
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Millet İttifakı anketlerde 4 puan öne geçti

Millet İttifakı anketlerde 4 puan öne geçti

Yöneylem Araştırma 3-6 Mart tarihleri arasında yaptığı Türkiye'nin Siyaset Paneli araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Okunma Süresi: 3 dk

27 ilde yapılan ankette seçmenlere “Bu pazar milletvekili seçimi olsa kime oy verirdiniz?” “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy potansiyeli”, “Türkiye'nin en büyük sorunu nedir?” gibi başlıklar altında sorular soruldu.

"ERDOĞAN'A ASLA OY VERMEM" DİYENLER YÜZDE 54'Ü BULDU

Araştırmanın ilk ayağında katılımcılara “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Erdoğan'a oy verir misiniz” sorusu yöneltildi. Yüzde 54 “Asla oy vermem” dedi. “Kesinlikle oy veririm” diyenler ise yüzde 34 olarak belirlendi.  “Oy kullanmam” diyen katılımcılar ise yüzde 1.9'luk dilimde kaldı. Kararsızlar yüzde 10.1 olarak kayıtlara geçti.  Ankete göre bu Pazar milletvekilliği seçimi olsa partilerin oy oranı kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise şöyle: AKP yüzde 32.0. CHP yüzde 30.3, HDP yüzde 9.8, MHP yüzde 6.9, İYİ Parti yüzde 12.9, Saadet yüzde 1.0, Gelecek Partisi yüzde 0.4, Deva Partisi ise yüzde 2.8.

MİLLET İTTİFAKI 4 PUAN ÖNDE

“Hangi İttifaka oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevapta Millet İttifakı 4 puan önde. Vatandaşların yüzde 38.1'i Millet İttifakı derken, yüzde 34.2 Cumhur İttifakı'na oy vereceğini açıkladı. İttifaklar dışında partilerden birine oy vereceklerin oranı ise yüzde 16.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Yöneylem'in anketinde seçim tartışmaları da soruldu. “Erken seçim yapılsın” diyenlerin oranı yüzde 53.2 olarak ölçüldü. Ankete katılanların yüzde 60'ı parlamenter sisteme dönülmesi istedi. Mevcut sisteme destek verenlerin oranı yüzde 32'de kaldı.

İKİNCİ TUR SORUSU

“Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalırsa oyunuzu kime verirsiniz” sorusuna, katılanların yüzde 38.6 Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 40.1 ise Kemal Kılıçdaroğlu cevabını verdi. Rakip Ekrem İmamoğlu olursa, Erdoğan'ın oy oranı yüzde 37.6'ya gerilerken, muhalefetin adayına verilecek destek yüzde 49.6'a yükseldi.

ÇÖZÜLMESİ İSTENEN ACİL SORUN EKONOMİK KRİZ VE PAHALILIK

Yöneylem'in anketine göre “Türkiye'nin acilen çözülmesi gereken sorunu” ekonomik kriz. Vatandaşların yüzde 66.1'i ülkenin ilk sorununu ekonomik kriz olarak cevaplandırırken, yüzde 29.1 ikinci sıraya “enflasyon hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısını” koydu. Ülkenin çözülmesi gereken sorunlarından birinin “adaletsizlik” olduğunu söyleyenlerin oranı ise 11.2. Hemen arkasından ise yüzde 10.6 ile işsizlik sorunu geliyor. “Eğitim sistemindeki sorunlar hemen çözülmeli” diyenlerin oranı ise 8.4. Elektrik/doğalgaz gibi faturaları acilen çözülmesi gereken sorunlar arasında görenler ise yüzde 5.3. “Türkiye nasıl yönetiliyor?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 55.5'i “Kötü yönetiliyor” yüzde 24.5'i “İyi yönetilmiyor” yüzde 18.6'sı “Ne iyi ne kötü yönetiliyor” cevabını verdi. Rusya Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 80.3. Bir etkisinin olmayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 5.6.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *