İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4885 %0.02
36,6349 %0.1
3.442.500 %0.216
3.064,94 0,38
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Muz, yulaf ve yoğurt diyabete yatkın çocuklarda hastalık riskini artırıyor

Muz, yulaf ve yoğurt diyabete yatkın çocuklarda hastalık riskini artırıyor

Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre, yulaf ve buğday gibi besinler çocuklarda diyabet riskini arttırırken meyveler ve bazı yeşil sebzeler riski azaltıyor.

Son yapılan bir araştırmaya göre, tip 1 diyabete yatkın olan çocukların muz, yulaf ve yoğurt tüketmeleri hastalığa yakalanma olasılığını artırırken, çilek ve yaban mersini tüketimi riski düşürüyor. Araştırma ayrıca, brokoli, karnabahar ve lahana gibi sebzelerin de koruyucu etki sağladığını ortaya koyuyor.

Hastalığa yatkın çocuklarda riski artırıyor

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü'nden araştırmacılar, hastalığa genetik olarak yatkın 5 bin 674 Finli çocuğu doğumdan 6 yaşına kadar izleyerek beslenme alışkanlıklarını analiz etti. Çalışma boyunca 34 farklı gıda grubu analiz edildi ve muz, yulaf veya çavdar gibi besinlerin tüketilmesinin, tip 1 diyabete yatkın çocuklarda hastalığa yakalanma riskini arttırdığı ortaya kondu.

Araştırmanın yöneticisi Suvi Virtanen’e göre bu bulgu dikkat çekici çünkü “tip 1 diyabet ve hastalık süreciyle ilişkilendirilen birçok gıda sağlıklı bir diyetin parçası olarak kabul ediliyor”.

Ancak, çilek, yaban mersini, frambuaz, kuşburnu ve diğer meyveler çocukları hastalık riskinden koruyor. Araştırmaya göre, bu bitki bileşenleri tip 1 diyabetin gelişimiyle ilişkilendirilen iltihabın oluşmasını önlüyor.

Öte yandan, bu bulgular Britanya’da yapılan başka bir araştırmanın sonuçlarıyla örtüşmüyor. Diyabet Britanya grubunun yaptığı araştırmaya göre, “tip 1 diyabetin genetik ve henüz tam olarak anlaşılmayan diğer faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle geliştiği düşünülüyor. Yaşam tarzının bir rol oynadığını gösteren bir şey yok”.

Ayırca, bir diğer araştırma, geç uyuyanların tip 2 diyabetine yakalanma oranın erken uyuyanlara göre yüzde 50 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Hollanda’da yapılan araştırmaya göre, geç saatlere kadar uyanık kalanların diyabet, kanser, obezite ve kalp hastalığına yakalanma riski daha yüksek. Ancak araştırmacılar, bu durumun, geç uyuyanların daha fazla alkol ve sigara tüketmeleri ve daha kötü bir diyete sahip olmalarıyla ilişkili olup olmadığının henüz belirsiz olduğunu belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *