İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Negatif zaman fenomeni kanıtlandı: Kuantum fiziğinde yeni keşif

Negatif zaman fenomeni kanıtlandı: Kuantum fiziğinde yeni keşif

Negatif zaman' fenomeni deneysel olarak kanıtlandı. Işığın maddeyle etkileşimindeki bu şaşırtıcı keşif kuantum fiziği tartışmalarını derinleştirdi.

Bilim insanları, ışığın maddeyle etkileşiminde 'negatif zaman' olarak adlandırılan fenomeni deneysel olarak kanıtladı. Toronto Üniversitesi'nde yapılan araştırma, ışığın davranışlarına dair yeni bir anlayış sunuyor.

Toronto Üniversitesi’nde deneysel kuantum fiziği profesörü Aephraim Steinberg ve ekibi, 'negatif zaman' fenomenini deneysel olarak kanıtladı. Araştırmanın sonuçları, arXiv isimli ön makalede yayımlandı ve bilim dünyasında geniş yankı uyandırdı.

Araştırma, ışığın bazen bir malzemeden geçmeden önce çıkmış gibi göründüğü bu olgunun yalnızca teorik olmadığını, ölçülebilir şekilde var olduğunu ortaya koyuyor. Profesör Steinberg, “Bu fenomenin günlük yaşantıda kullanımlarla bir bağlantısı olup olmayacağı henüz belli değil, ancak yarattığı merak görmezden gelinemiyor” dedi.

Negatif zaman nasıl keşfedildi?

Profesör Steinberg ve doktora öğrencisi Daniela Angulo, araştırmada atomların uyarılmış halde kaldığı kısa süreye odaklandı. Atomların soğurduğu ışığı yaydığı süreleri ölçerek, sıfırdan küçük gibi görünen 'negatif zaman' aralıklarını keşfettiler.

Steinberg, ışığın bazen fotonları emerek atomları kısa bir süreliğine uyarılmış bir duruma bıraktığını ve bu süreci ölçmenin son derece zor olduğunu ifade etti. "Eğer bir saate bu fenomeni uygularsanız, zamanın geriye gittiğini göreceksiniz" şeklinde konuştu.

Zamanda geriye gitmek mümkün mü?

Araştırma, zamanda geriye gitme konusunu tartışmaya açsa da bilim insanları bunun mümkün olmadığını, ancak zamanın ileriye doğru hareket edebileceğini ifade etti. Toronto Üniversitesi ekibinin bu bulgusu, ışığın maddeyle nasıl etkileşimde bulunduğuna dair mevcut beklentileri zorladı.

Fenomenin pratik uygulamaları henüz bilinmese de, kuantum fiziği dünyasında bu keşfin etkileri uzun süre tartışılacak gibi görünüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *