İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5594 %0.16
36,5618 %-0.36
3.727.553 %0.571
3.081,85 -0,38
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Ölürken Hayatımız Gerçekten de Bir Film Şeridi Gibi Gözümüzün Önünden Geçiyor mu?

Ölürken Hayatımız Gerçekten de Bir Film Şeridi Gibi Gözümüzün Önünden Geçiyor mu?

Hayatını kaybetmekte olan bir hastanın beyin etkinlikleri ilk kez detaylı şekilde incelendi. Ölürken Hayatımız Gerçekten de Bir Film Şeridi Gibi Gözümüzün Önünden Geçiyor mu?

Film sahnelerinde izlerken hep merak edilen sorunun cevabı incelendi. Ölürken Hayatımız Gerçekten de Bir Film Şeridi Gibi Gözümüzün Önünden Geçiyor mu?

Ameliyat olduktan sonra nöbetler geçirmeye başlayan 87 yaşındaki bir hasta, ABD’deki Louisville Üniversitesi Hastanesinde gözetim altındaydı ve ani bir kalp kriziyle hayatını kaybettiği sırada EEG’si çekiliyordu. Krizin öncesi ve sonrasında toplam 900 saniyelik EEG kaydı alındı. Daha önceleri de “yaşam desteği” kesilmeye karar verilen yoğun bakım hastalarında çeşitli EEG kayıtları alınmıştı. Ancak hem kayıt cihazının tam kapasite ile çalışıyor olması hem de kesintisiz olarak 15 dakika kayıt alınması sayesinde ilk kez hayatını kaybetmekte olan bir hastanın beyin etkinliklerinin detaylı olarak incelenmesi mümkün oldu.

Ölümden dönen insanlar genellikle benzer şeylerden bahseder: parlak ışıklar, vücudun dışına çıkma hissi, gözün önünden film şeridi gibi geçen anılar. Araştırmacıların Frontiers In Aging Neuroscience’ta yayımladıkları sonuçlar da bu anlatımları doğrular nitelikte.

Beyindeki nöronların toplu elektriksel etkinlikleri beyin dalgaları olarak adlandırılır. Bu elektriksel etkinlik dalgaları alfa, beta, gama gibi çeşitli isimler altında sınıflandırılır ve hepsi farklı frekanslara sahiptir. Sinir bilimi üzerine yapılan çalışmalar, farklı frekans aralıklarının bilgi işleme, algı ve rüya görme gibi farklı bilişsel durumlarla ilişkili olduğunu gösterir.

Araştırma ekibinin üyelerinden Dr. Ajmal Zemmar, verileri analiz ederken özellikle kalbin durmasından önceki ve sonraki 30 saniyeye odaklandıklarını söylüyor. Sonuçlar, bu sırada gama dalgalarında bir yoğunluk olduğunu gösteriyor. 25-140 Hz frekans aralığına sahip bu dalgalar, rüya görme, hatırlama ve derin düşünme gibi bilişsel etkinliklerle ilişkilidir. Araştırmacılar bu sonuçları, ölmek üzere olan insanların hayatlarındaki önemli anıları hatırlamaya başladıkları biçiminde yorumluyor.

Daha önceleri kemirgenler üzerine yapılan araştırmalarda, beyne kan akışı durduktan sonra da bir süre zihinsel etkinliklerin devam ettiği gözlemlenmişti. Elde edilen sonuçlar, aynı durumun insanlar için de geçerli olduğunu gösteriyor.

(Tübitak)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *