İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7715 %0.04
37,3726 %0
100.792,86 %-0.718
3.177,35 0,04
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA "Şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zararlı"

"Şişelenmiş sular, musluk sularından 3.500 kat daha fazla çevreye zararlı"

Barcelona Sağlık Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırmada musluk suları ve şişelenmiş suların çevreye etkileri incelendi ve şişelenmiş suların ne kadar etkili olduğu gözler önüne serildi.

Okunma Süresi: 2 dk

Şişelenmiş suların tüketimi son yıllarda keskin bir şekilde artıyor. Barcelona Küresel Sağlık Enstitüsü (ISGlobal) tarafından yürütülen ve Science of Total Environment isimli akademik dergide yayınlanan bir araştırmada, şişelenmiş su ve filtrelenmiş musluk suyu tüketimi hakkında veriler araştırıldı ve plastik şişelerde şişelenmiş suların musluk sularından 3500 kat daha fazla çevreye zarar verdiği görüldü.

Araştırma ekibi çalışmayı, 1.62 milyon nüfuslu Barcelona şehrinde, ürünlerin çevresel etkilerini tahmin eden “yaşam döngüsü değerlendirmesi” formülü ile gerçekleştirdi. Bu formül de musluk ve şişelenmiş suların çevreye ve insan sağlığına olan etkisini tahmin edebilen bir yazılım olan ReCiPe ile yapıldı.

İlginizi Çekebilir

Plastik şişedeki sular, yılda 1,43 türün yok olmasına sebep olabilir

Sonuçlarda, Barcelona nüfusunun tamamının şişelenmiş suya geçmeye karar vermesi durumunda yılda 1,43 hayvan türünün yok olmasına ve 83,9 milyon dolarlık bir maliyete yol açmasına sebep olacağı anlaşıldı. Ayrıca, plastik şişelerde kullanılan su miktarının şişenin su kapasitesinden üç kat daha fazla olduğu ve plastik şişelerin çevreye olan zararlı etkileri de araştırmada belirtildi.

Araştırmacılardan Cristina Villanueva çalışma ile ilgili “Son yıllardaki gelişmiş arıtmalar sayesinde şehirdeki musluk suyu kalitesinde önemli bir artış oldu. Ancak kalitedeki bu artış tüketim sayılarına yansımadı. Bunun sebebi de arıtılmış suda bulunan kimyasalların insanları korkutması; ancak bu, plastik şişelerin verdiği zarar kadar büyük değil” ifadelerini kullandı.

Musluk suyu daha iyi bir seçenek

Uzmanlar araştırma sonucunda, hem çevresel hem de sağlık açısından musluk suyunun şişelenmiş şişelerden çok daha iyi bir seçenek olduğunu düşündüklerini ifade etti. Araştırmacılara göre bunun en büyük sebebi şişelenmiş suların musluk sularına nazaran çok daha geniş bir etki kapasitesine sahip olması.

Ayrıca, musluk suyunu evde arıtmak zararlı kimyasal seviyelerini önemli ölçüde düşürebilir; bu yüzden de insanlar bu suları daha rahat içebilir. Ancak evde yapılan filtrelemede oluşabilecek mikrobiyal çoğalmaları engellemek için de dikkatli bir bakım gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *