İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4588 %-0.06
36,5388 %-0.14
3.521.964 %3.474
3.054,31 0,03
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Stonehenge’in gizemine şimdi de dev çukurlar eklendi

Stonehenge’in gizemine şimdi de dev çukurlar eklendi

Dünyanın en gizemli yapılarından biri olan Stonehenge'in çevresindeki alanda bir büyük keşif daha yapıldı: 10 bin yıllık dev çukurlar, bölge hakkında bildiğimizden çok daha fazlasının olduğunu gösteriyor.

Dünyanın en gizemli anıtlarından biri olan Stonehenge, araştırmalara göre yaklaşık 10 bin yaşında. Her biri 4.1 metre yüksekliğinde ve 2.1 metre genişliğinde olan yaklaşık 25 ton ağırlığında dikili taşlardan oluşan Stonehenge’in gizemi bugün bile halen tam olarak çözülebilmiş değil. Bilim insanlarından yeni gelen raporlara göre ise, bu alanın gizemi sadece Stonehenge ile sınırlı değil.

Birmingham Üniversitesi ve Belçika'daki Ghent Üniversitesi'nden arkeologlar, Stonehenge’in çevresinde yaptığı araştırma neticesinde farklı noktalarda “av çukurları” tespit etti. 4 metre genişliğinde ve 2 metre derinliğinde olan tam 400 büyük çukur keşfeden arkeologlar, bu çukurların Erken Mezolitik Çağ’dan (MÖ 8000) Orta Tunç Çağı’na (MÖ 1300) kadar uzanan bir zaman diliminde kullanıldığını öne sürüyorlar.

Konuyla ilgili bilgi aktaran Stonehenge & Avebury Dünya Mirası Alanı Arkeologu Dr. Nick Snashall“Ekip, yeni jeofizik araştırma tekniklerini karot alma ve noktasal kazı ile birleştirerek, Stonehenge arazisinde bilinen en eski insan faaliyeti kanıtlarından bazılarını ortaya çıkardı,” derken, şu sözlerle Stonehenge bölgesinin önemine işaret etti: "Kuzeybatı Avrupa'da bilinen en büyük Erken Mezolitik çukurun keşfi, burasının, ilk taşların dikilmesinden binlerce yıl önce avcı-toplayıcı topluluklar için özel bir yer olduğunu gösteriyor," dedi.

Bu son araştırma aynı zamanda Stonehenge'in bulunduğu alanın sadece bildiğimiz tören alanı olarak değil, binlerce yıl boyunca çeşitli işlevlere hizmet ettiğini de gösteriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *