İstanbul
Hafif kar yağışlı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4625 %0.43
38,2087 %-0.12
95.338,00 %-3.107
3.438,40 0,27
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Toksik kimyasallar musluk ve şişelenmiş sularda daha yaygın

Toksik kimyasallar musluk ve şişelenmiş sularda daha yaygın

Birmingham (İngiltere) ve Shenzhen (Çin) şehirlerinde yapılan araştırmalara göre, 15 farklı ülkeden alınan içme suyu örneklerinde toksik moleküller yaygın olarak bulunuyor. Özellikle, şişelenmiş su örneklerinin %99’undan fazlasında Perflorooktanoik asit (PFOA) ve perflorooktan sülfonat (PFOS) tespit edildi.

Okunma Süresi: 2 dk

Yeni araştırma, ACS ES&T Water dergisinde yayımlandı ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki musluk ve şişelenmiş su kaynaklarında “ölümsüz kimyasallar” olarak bilinen PFOA ve PFOS’un yaygın olduğunu ortaya koydu. Bu kimyasallar, perfloroalkil maddelerinin bir parçası olarak endüstride geniş bir kullanım alanına sahip. Leke tutmaz, yapışmaz ve yanmaz özellikleri nedeniyle sıklıkla kaplama malzemelerinde tercih edilmektedirler. Ancak doğada bozulmadıkları için su kaynaklarında birikme sorununa yol açmaktadırlar.

Araştırma, musluk suyunda da PFAS seviyelerinin bulunduğunu, ancak bu seviyelerin İngiltere’de daha düşük olduğunu belirtti. Her iki ülkede de bu kimyasalların varlığına dair bulgular mevcut. İyi haber ise, uygun filtreleme yöntemleri ve suyun kaynatılmasıyla bu toksik maddelerin %50 ile %90 arasında bir kısmının etkili bir şekilde ortadan kaldırılabileceği.

Araştırmacılar, özellikle plastik şişelerde bulunan suların PFAS seviyelerinin büyük sağlık tehditleri oluşturmadığını, ancak kamu sağlığının korunması amacıyla izleme ve düzenlemelerin gerekliliğini vurguladılar. Ayrıca, doğal maden suyu ile arıtılmış su arasındaki kıyaslamada, maden suyunun daha yüksek PFAS konsantrasyonlarına sahip olduğu görülmüştür. Bu konsantrasyonlar sağlık uyarı seviyelerinin altında kalmakla birlikte, PFAS’ların çevreye yayılma eğiliminde olduğu açıkça ortaya konmuştur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *