İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA TÜİK çocukların en çok kullandığı uygulamaları açıkladı

TÜİK çocukların en çok kullandığı uygulamaları açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” sonuçlarını duyurdu. Araştırmada çocukların en çok kullandığı sosyal medya platformu açık ara YouTube olarak belirlendi.

Araştırma, çocukların dijital dünyada geçirdiği sürenin arttığını ve internetin çocukların yaşamında merkezi bir yer tuttuğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, çocuklar arasında internet kullanımı yüzde 91,3 gibi yüksek bir orana ulaşmış durumda. Cep telefonu kullanan çocukların yüzde 32,6’sı telefonlarını en az yarım saatte bir kontrol ettiğini ifade ederken, bu oran 11-15 yaş grubunda yüzde 42,8’e çıkıyor. Bu yaş grubundaki çocuklar, dijital dünyaya daha bağımlı hale geliyor.

Çocuklar en çok hangi uygulamayı kullanıyor?

Araştırmada çocukların en çok kullandığı sosyal medya platformu açık ara YouTube olarak belirlendi. TÜİK’in verilerine göre çocukların yüzde 96,3’ü YouTube’u düzenli olarak kullanıyor. YouTube’u yüzde 41,5 ile Instagram ve yüzde 26,2 ile TikTok takip ediyor. 

 Bu platformlarda geçirilen sürenin artması, çocukların başka sosyal aktivitelerini olumsuz etkiliyor.

TÜİK’in araştırmasına göre, çocukların yüzde 34,4’ü ekran başında daha fazla vakit geçirdikleri için daha az kitap okuduklarını belirtirken, yüzde 33,3’ü ders çalışmaya ayırdığı sürenin azaldığını ifade ediyor. Dijital bağımlılığın bir başka etkisi ise aile içi iletişimi azaltması. Çocukların yüzde 25,5’i, ekran başında geçirdikleri sürenin artması sebebiyle aileleriyle daha az zaman geçirdiğini belirtiyor.

Uzmanlar uyarıyor: Dijital denge sağlanmalı

Uzmanlar, araştırmanın sonuçlarına dikkat çekerek, çocukların dijital teknoloji kullanımının daha dengeli hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ebeveynlerin, çocukların internet erişimini yasaklamak yerine, kontrollü bir şekilde yöneterek çocukların dijital dünyada sağlıklı bir denge kurmalarına destek olmaları gerektiğini vurguluyor.

TÜİK’in açıkladığı bu veriler, dijital dünyadaki hızlı değişimin çocuklar üzerindeki etkisini gözler önüne sererken, bilinçli bir kullanımın önemini de bir kez daha hatırlatıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *