İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6311 %0.17
36,9467 %-0.38
104.359,17 %-2.348
3.125,46 0,84
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Yapay zekâ hastaları gözünden tanıyacak

Yapay zekâ hastaları gözünden tanıyacak

İskoç araştırmacıların geliştirdiği yeni yapay zekâ aracı, hastalıkların erken teşhisinde önemli bir adım olabilir. Retina tabakasının analizi yoluyla beyin sağlığı hakkında bilgi veren bu araç, demans gibi hastalıkların erken teşhisinde de büyük bir rol oynayabileceği belirtiliyor. Yapay zekânın sağlık alanındaki kullanımı, gelecekte daha fazla hastalığın erken teşhis edilmesini ve tedavi edilmesini sağlayabilir.

Edinburgh Üniversitesi bünyesinde çalışan NeurEYE araştırma ekibi, gözün arkasındaki retina tabakasının fotoğraflarının yapay zekâ kullanılarak analiz edildiğinde sonuçların beyin sağlığı hakkında ipucu verebileceğini ve herhangi bir semptom yaşanmadan önce hastalık belirtilerininin tespit edilebileceğini ortaya koydu.

İskoçya genelindeki gözlükçülerden yaklaşık bir milyon göz taraması toplayan araştırmacılar, bu alanda dünyadaki en büyük veri kümesini oluşturmayı başardı. Araştırmacılar daha sonra, yapay zekâ yazılımı yardımıyla gözdeki kan damarlarının sağlığını değerlendirebilen ve nörojeneratif hastalıkları gösterebilen bir algoritma geliştirdi.

Oluşturulan yapay zekâ yazılımıyla rutin göz muayeneleri sırasında çekilen fotoğraflar analiz edilebiliyor. Ekibin oluşturduğu veritabanı, göz muayeneleri sırasında yapay zekâ yazılımı kullanılarak rutin göz muayenesi bulgularıyla karşılaştırılabilecek.

Gözdeki kan damarları çok küçük ve ince olduğu için herhangi bir sorun vücudun diğer bölgelerine göre daha erken şekilde ortaya çıkabilir.

Bu gelişme, tıp uzmanlarının göz hastalıklarını daha erken bir aşamada teşhis etmelerine ve tedaviye daha hızlı başlamalarına olanak tanıyacak.

“Göz, bize düşündüğümüzden çok daha fazlasını anlatabilir“

Edinburgh Üniversitesi’nde Klinik Oftalmoloji Profesörü Baljean Dhillon, araştırma sonuçlarının tıpta birçok yeni gelişmeyi doğurabileceğini söyledi ve "Göz bize düşündüğümüzden çok daha fazlasını anlatabilir. Retina, bir sürü bilgi barındırır ve beyin sağlığımızın biyolojik bir barometresidir. Retinanın fotoğrafı gibi çok basit bir şey, artık yaşamın ilerleyen dönemlerinde beyindeki değişimi tahmin etmek için kullanılabilir." dedi.

Araştırma ekibi, bu yıl içinde yaygın kullanım için prototipin hazır olmasını ve 2026’da teknolojinin ülke genelindeki optisyenlerde daha geniş bir kullanıma sunulabileceğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *