Edinburgh Üniversitesi bünyesinde çalışan NeurEYE araştırma ekibi, gözün arkasındaki retina tabakasının fotoğraflarının yapay zekâ kullanılarak analiz edildiğinde sonuçların beyin sağlığı hakkında ipucu verebileceğini ve herhangi bir semptom yaşanmadan önce hastalık belirtilerininin tespit edilebileceğini ortaya koydu.
İskoçya genelindeki gözlükçülerden yaklaşık bir milyon göz taraması toplayan araştırmacılar, bu alanda dünyadaki en büyük veri kümesini oluşturmayı başardı. Araştırmacılar daha sonra, yapay zekâ yazılımı yardımıyla gözdeki kan damarlarının sağlığını değerlendirebilen ve nörojeneratif hastalıkları gösterebilen bir algoritma geliştirdi.
Oluşturulan yapay zekâ yazılımıyla rutin göz muayeneleri sırasında çekilen fotoğraflar analiz edilebiliyor. Ekibin oluşturduğu veritabanı, göz muayeneleri sırasında yapay zekâ yazılımı kullanılarak rutin göz muayenesi bulgularıyla karşılaştırılabilecek.
Gözdeki kan damarları çok küçük ve ince olduğu için herhangi bir sorun vücudun diğer bölgelerine göre daha erken şekilde ortaya çıkabilir.
Bu gelişme, tıp uzmanlarının göz hastalıklarını daha erken bir aşamada teşhis etmelerine ve tedaviye daha hızlı başlamalarına olanak tanıyacak.
“Göz, bize düşündüğümüzden çok daha fazlasını anlatabilir“
Edinburgh Üniversitesi’nde Klinik Oftalmoloji Profesörü Baljean Dhillon, araştırma sonuçlarının tıpta birçok yeni gelişmeyi doğurabileceğini söyledi ve "Göz bize düşündüğümüzden çok daha fazlasını anlatabilir. Retina, bir sürü bilgi barındırır ve beyin sağlığımızın biyolojik bir barometresidir. Retinanın fotoğrafı gibi çok basit bir şey, artık yaşamın ilerleyen dönemlerinde beyindeki değişimi tahmin etmek için kullanılabilir." dedi.
Araştırma ekibi, bu yıl içinde yaygın kullanım için prototipin hazır olmasını ve 2026’da teknolojinin ülke genelindeki optisyenlerde daha geniş bir kullanıma sunulabileceğini söyledi.