İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Yerli de yabancı da kebabı tercih ediyor!

Yerli de yabancı da kebabı tercih ediyor!

Popüler yemeklerin basın yansımalarını mercek altına alan Medya Takip Merkezi (MTM) araştırmasına göre; hamburgere olan ilgi %153 azalırken vazgeçilmez lezzetimiz olan kebaba olan ilgi ise %9 artmış durumda.

Okunma Süresi: 3 dk

Kadının çalışma hayatına katılımının artması ve hafta sonu yemek pişirmek yerine online yemek siparişi verme alışkanlığının giderek arttığı Türkiye’de yeme içme tercihleri de değişiyor. Yaşanan bu tercih değişikliği; yıllık ortalama 3 milyar lira civarında gelir elde eden online yemek servisi sektörünün, cirosunu da yaklaşık 7 milyar TL’ye çıkarmış durumda.

Pandemiyle birlikte restoranların paket servisine başlaması sonrası; medya ve sosyal medyada yapılan aramalar, yemek tarifleri ve sofra paylaşımları Türkiye’nin yemek tercihleriyle ilgili önemli bilgiler içeriyor. 2020 ve 2021’in ilk 6 aylık dönemlerinde yazılı basın, televizyon, internet ve sosyal medyada en çok bahsi geçen yemekleri inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM) araştırmasına göre; Hamburger, pizza, pide ve lahmacuna olan ilgide düşüş yaşanırken; milli damak tadımız kebap, bir önceki yılın gözdesi pizza ve hamburgeri sollayarak 2021’de zirveye yerleşti.
 

Pandemi hamburgere yaramadı: %153 düşüş!

Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından 10 bini aşkın basın, TV ve internet mecralarında yapılan taramalara göre; dilimize kavurmak, közlemek anlamındaki “kebuba” kelimesinden geçen kebap, 2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %9 artış göstererek 24 bin 895 haber ile medyada en fazla yer bulan lezzet oldu.

2021 yılının en popüler lezzeti olan kebabı bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 düşüş ile 22 bin 754 habere konu olan pizza takip etti. Geçtiğimiz aylarda “pizza mı pide mi?” anketi ile gündeme gelen pide ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %27 düşüş yaşayarak 13 bin 676 haber ile listeye 3. sıradan girdi.

Gençlerin gözdesi hamburger ise, popülerliğini koruyamadı ve 2020’nin aynı dönemine göre; %153 düşüş ile 10 bin 156 haberde yer bularak listeye 4. sıradan giriş yaptı. Yöreye göre değişiklik gösteren geleneksel lezzetlerimizden lahmacun ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %29 düşüş ile 2021 yılı ilk yarısında 7 bin 194 haber ile listede 5. sıradan giriş yaptı.

Kebap, yurtdışında da çok popüler!

Turistlerin de aklına ilk gelen geleneksel Türk lezzeti olan kebap, yurtdışında da çok konuşuluyor. MTM’nin profesyonel sosyal medya dinleme servisi Digilup verilerine göre; son 1 ayda 2 bin 600 yurtdışı internet sitesinde kebaptan bahsedildi. DigiLup’un yurtdışı sosyal medya ağlarında yaptığı araştırmada ise, gerek Avrupa’daki kebapçılar, gerekse Türkiye’ye turist olarak gelmek isteyen yabancı turistler 970 yorum ve paylaşımında kebaptan bahsetti.

Sosyal medya pizzayı tercih ediyor!

Gençlerin daha yoğun kullandığı sosyal medya mecrasında en çok pizza konuşuldu. Yaklaşık 84 bin 100 paylaşım ve yoruma konu olan pizza en yakın rakibi kebaba %129 fark attı. Geleneksel medyadaki popülerliğini sosyal medyada sürdüremeyerek, yaklaşık 36 bin 700 paylaşım ile listeye 2. sıradan giren kebabı, 31 bin 400 paylaşım ile lahmacun takip etti. Hamburger 16 bin 600, pide ise 14 bin 900 sosyal medya paylaşımda yer buldu.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *