İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Yeterli destek göremeyen gençler gelecek kaygısıyla yalnız başınalar

Yeterli destek göremeyen gençler gelecek kaygısıyla yalnız başınalar

Ekonomik krizin gölgesinde büyüyen gençler, sınav stresi ve işsizlik gibi sorunlarla mücadele ediyor. Klinik Psikolog Sevi Gizem Zeybek, gençlerin yeterli destek alamadığını ve gelecek kaygısı yaşadığını ifade ediyor.

Ekonomik zorluklar ve sınav stresi, gençlerin gelecek kaygılarına neden oluyor. Cumhurbaşkanlığı verilerine göre, birçok üniversite mezunu genç asgari ücretle iş bulmak zorunda kalıyor. Roma Vakfı’nın araştırmasına göre, Türkiye’de anksiyete ve depresyon oranları yüksek, antidepresan kullanımı 2017-2021 arasında ciddi oranda arttı.

BirGün’den Etki Can Bolatcan’ın aktardığına göre, Zeybek, gençlerin gelişim ihtiyaçlarının karşılanmadığını vurguluyor. Aileler ekonomik kriz sebebiyle çocuklarının ihtiyaçlarını göz ardı ediyor, okullar ise iktidarın ideolojisini pekiştiren politikalar izliyor.

Zeybek, gençlerin ekonomik kriz ve geleceksizlik sebebiyle yoğun kaygı ve karamsarlık yaşadığını söylüyor. ”Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde bile temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyoruz,” diyerek, gençlerin kendini gerçekleştirme şansının olmadığını ifade ediyor.

Sınavlar, gençlerin rekabetçi bir ortamda devamlı üstün olmaları gerektiğini dayatıyor, bu da kaygıyı artırıyor. Zeybek, ”Gençler, ergenlik gibi hassas bir dönemde bu baskılarla baş etmek zorunda kalıyor,” diye ekliyor.

Kamusal destek yetersiz kalıyor. Zeybek, sağlık sistemimizdeki eksikliklerden bahsediyor: ”Psikoterapi erişilebilir değil, antidepresanlar ise çoğu zaman tek çözüm olarak sunuluyor.”

Genç F.T., geleceksizlik kaygısıyla başa çıkamadığını belirtiyor: ”Hayal ettiğimiz yaşamdan uzaklaşıyoruz, bu da bizi kaygılandırıyor.” F.T. yurtdışında eğitim görme hayalini kuruyor ancak ekonomik engeller sebebiyle bu hayalinden vazgeçmek zorunda kalıyor.

Uzmanlar, gelecek kaygısı ve depresyonun gençler arasında daha yaygın olduğunu söylüyor. Zeybek, toplumsal krizin ezilen kesimleri daha fazla etkilediğini, öfkenin çoğu zaman çocuklara ve gençlere yönlendirildiğini belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *