İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Anormal derecede yüksek alkollü bir kuyruklu yıldız tespit ettik

Anormal derecede yüksek alkollü bir kuyruklu yıldız tespit ettik

NASA desteğiyle yapılan araştırmayla bilim insanları, Comet 46P/Wirtanen adlı kuyruklu yıldızın yüksek seviyede alkol barındırdığını tespit etti.


Comet 46P/Wirtanen Dünya’ya en çok yakınlaştığı an – 16 Aralık 2018 / Fotoğraf: NASA

Normalde kuyruklu yıldızlar için ‘alkollü canavarlar’ denir. Bunun nedeni ise Güneş Sistemi’nin dış kısımlarından içine doğru hareket ettiklerinde ısınıp alkollü bileşikler salabiliyor olmaları. Ancak Comet 46P/Wirtanen’in, alışılmadık miktarda yüksek alkol saldığı gözlemlendi.

''En yüksel alkol oranına sahip''

Bilim insanları 2,5 yıl önce Dünya’ya çok yaklaşan kuyruklu yıldızın ‘koma’ adındaki atmosferini inceledi ve araştırmanın sonucunu yayımladıkları bilimsel bir makaleyle duyurdu.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda bir kuyruklu yıldız bilimcisi ve araştırmanın ortak yazarı Neil Dello Russo şöyle konuştu: “46P/Wirtanen, bugüne kadar herhangi bir kuyruklu yıldızda ölçülen en yüksek alkol-aldehit oranlarından birine sahip. Bu bize Wirtanen’in oluştuğu erken güneş sisteminde karbon, oksijen ve hidrojen moleküllerinin nasıl dağıldığı hakkında bilgi veriyor.”

Normalde, kuyruklu yıldızlar Güneş’e daha yakın yörüngede döndükçe, çekirdeklerindeki donmuş parçacıklar ısınır, sonra kaynar veya süblimleşir, doğrudan katı buzdan gaza geçerek sıvı fazı atlar. Gaz çıkışı olarak adlandırılan bu süreç, komaya neden olur.

Ancak Keck Gözlemevi’nin verilerii 46P/Wirtanen kuyruklu yıldızının, Güneş radyasyonunun ötesindeki bir başka süreçte de ısındığını ortaya koydu.


''Çekirdekten uzaklaştıkça ısı azalmıyor''

Profesör ve Fizik ve Astronomi Bölümü başkanı yardımcı yazar Erika Gibb durumu şöyle açıkladı: “İlginç bir şekilde, komadaki su gazı için ölçülen sıcaklığın, çekirdekten uzaklaştıkça önemli ölçüde azalmadığını bulduk, bu da bir ısıtma mekanizması anlamına geliyor.”

''Evrende yalnız mıyız?''

Bilim insanları bu ısınmanın nedenini henüz açıklayamadı. Ancak Keck Gözlemevi’nden gökbilimci Greg Doppmann’ın ifadesine göre bu buluş bile çok önemli: “Bunun gibi kuyruklu yıldız çalışmaları heyecan verici çünkü o soruyu yanıtlamamıza yardımcı olabilir: Evrende yalnız mıyız?”

Yapılan araştırmanın sonunda analizler Comet Wirtanen’in kimyasal yapısında şunların olduğunu ortaya koydu: “Asetilen, amonyak, etan formaldehit, hidrojen siyanür, metanol ve su.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *