İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Beyninin yarısı alınan kişiler hayatlarına nasıl devam ediyorlar?

Beyninin yarısı alınan kişiler hayatlarına nasıl devam ediyorlar?

Beyninin yarısı alınan bir insan, hayatına normal bir şekilde devam edebilir mi? Bu sorunun cevabı için Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nün araştırmasını inceliyoruz.

İnsanlığın var olduğu andan bugüne dek bilimin ışığında insana dair pek çok soru işareti giderilmiş, merak edilenlerin üstündeki sır perdeleri aralanmış olsa da beyin hakkında hala açıklanamayan yüzlerce şey bulunuyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri de beyninin yarısı alınan insanlar!

Beyinde oluşan küçük hasarlar ve farklılıklar bile insan hayatını ciddi bir şekilde etkilerken, yarısının çıkarılmış olması kulağa son derece ürkütücü geliyor. Ceviz içini andıran görüntüsüyle beynimizin iki parçadan meydana geldiğini biliyoruz. Peki ya yarısı, yani bir parçası hayata tutunabilmek için yeterli mi?

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları 2019 yılında konuyla ilgili ilginç bir çalışmaya imza atmıştı

Çocukluğundan beri epilepsiyle savaşmış ve ilaçlarla tedavide başarılı olunamamış 4’ü erkek 2’si kadın olmak üzere 6 hasta, bu bilimsel araştırma için mercek altına alındı. Ameliyatla beyinlerinin yarısı çıkarılan hastaların yoğun epilepsi nöbetlerinden kurtulması hedefleniyordu.

Epilepsiyi duymuş veya yakınlarınızdan bu hastalığın baş etmesi zor bir hastalık olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Beyindeki yoğun trafikten sorumlu nöronlarda kontrolsüz boşalmaların yaşandığı epilepsi, sık rastlanan nörolojik hastalıklardan biridir.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki çalışmada, beyninin yarısı olmayan bu 6 kişinin MRI sonuçları incelenerek, sağlıklı insanların MRI sonuçlarıyla karşılaştırıldı

Yapılan incelemenin sonucu herkesi şaşırttı! Radyolojik görüntüler referans alındığında; yarım beyinle yaşamlarına devam eden bu 6 insanın beyin aktiviteleri ile sağlıklı insanların beyin fonksiyonları arasında büyük ölçüde benzerlik olduğu görüldü.

Yani yarım beyinle yaşamak mümkün!

Beyindeki sağlıklı bölge, hasar gören yarım küredeki nöron ağlarının eksikliğini belli bir oranda telafi edebilmek için ağ yoğunluğunu arttırmaya çalışıyor.

Üstelik hatırlama, bilgiyi anlama ve mantık kurma gibi bilişsel yetenekleri de ciddi ölçüde destekliyor. Vücut fonksiyonlarında sağlıklı bir insana göre gerilemeler ve problemler görülse de yarım beyinle yaşam devam ediyor!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *