İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Bilim insanları, havadan içme suyu çıkarabilen bir cihaz icat etti

Bilim insanları, havadan içme suyu çıkarabilen bir cihaz icat etti

Bilim insanları, yüzgeç benzeri yenilikçi bir sistem kullanarak havadan içme suyu çıkarabilen bir cihaz icat etti.

Cihaz, Dünya atmosferindeki trilyonlarca litre tatlı suyu toplayarak artan küresel içme suyu talebinin karşılanmasına yardımcı olabilir.

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir ekip, su toplamak için su emici "yüzgeçlerden" yararlanan, soğurma tabanlı atmosferik su hasadı (SAWH) diye adlandırılan bir yaklaşım kullanan düşük maliyetli ve kompakt bir sistem geliştirdi.

Sistem havadan nem topluyor ve ısıtıldığında, hapsettiği sıvıyı içme suyu halinde serbest bırakıyor (Xiangyu Li)

Sözkonusu teknolojiyi detaylandıran bir çalışmada araştırmacılar, "Küresel nüfusun yaklaşık üçte ikisi su kıtlığı çekiyor ve 2030'a kadar küresel yıllık su talebinin yaklaşık yüzde 40'ının karşılanamayacağı tahmin ediliyor, bu da halk sağlığı, tarım ve tarımsal uygulamalar için daha fazla zorluk oluşturuyor" dedi.

Atmosferde, mevcut sıvı su kaynağına dayanmadan kolayca toplanabilecek yaklaşık 1300 trilyon litre tatlı su var. Soğurma tabanlı atmosferik su hasadı, sis hasadı ve çiyleme gibi geleneksel atmosferik su hasadı çözümlerinin uygulanamadığı aşırı kurak ortamlarda içilebilir su üretimi vaat ediyor.

Mevcut SAWH sistemleri genellikle güneş enerjisine dayanıyor ancak değişken hava koşulları ve düşük enerji yoğunluğu, insanın günlük ihtiyaçlarını karşılamak için uygun olmadıkları anlamına geliyor.

Bilim insanlarının düşük maliyetli ve yüksek performanslı bir çözüm olduğunu iddia ettiği bu yeni cihaz, bu talebi karşılamak için atık ısıdan yararlanıyor.

Sistemin çalışan bir prototipine dayanan hesaplamalar, yüzgeçler üzerindeki 1 litre emici kaplamanın yüzde 30 bağıl neme sahip havada günde 1,3 litreye kadar içilebilir su üretebileceğini gösteriyor. Bu, daha önce geliştirilen sistemlerden iki ila 5 kat daha büyük bir hacim.

Araştırma, Çarşamba günü ACS Energy Letters akademik dergisinde yayımlanan "Design of a compact multicyclic high-performance atmospheric water harvester for arid environments" (Kurak ortamlar için kompakt çok döngülü yüksek performanslı atmosferik su hasat makinesinin tasarımı) başlıklı bir çalışmada detaylandırıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *