İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Bilim insanları laboratuvarda kahve üretti: Tadı ve kokusu aynı

Bilim insanları laboratuvarda kahve üretti: Tadı ve kokusu aynı

Finlandiyalı bilim insanları laboratuvarda kahve üretmeyi başardı. Üstelik tadı ve kokusu tarlada üretilenden çok da farklı değil... Laboratuvar kahvesinin Avrupa’da raflarda yerini alabilmesi için çeşitli sağlık ve gıda otoritelerinin onayından geçmesi gerekiyor.

Espoo kentindeki VTT Teknik Araştırmalar Merkezi’nde yapılan çalışmada hücresel tarım tekniği kullanıldı. Daha önce et ve süt üretiminde de başvurulan teknik kullanılırken dünyadaki üretimin yüzde 56’sını oluşturan Arabica kahveden hücre örnekleri alındı. Örnekler, biyokütle oluşturmaları için biyoreaktörlere konuldu. Elde edilen biyokütle hasat ve demlemede kullanıldı.

Araştırmacılar, laboratuvarda üretilen kahveyle küresel kahve endüstrisinin karşı karşıya olduğu ekmek için alan açma gibi tedarik, sürdürülebilirlik konusundaki sorunlarla başa çıkılabileceğini belirtti.

Merkezin bitki biyoteknoloji biriminin başındaki Dr. Heiko Rischer şunları söyledi: “Doğal kahvenin hücre kültüründen geliştirdik. Bunu kahve bitkisnin yaprağından elde ettik. Hücreler bir gıda maddesi üzerinde çoğaltıldı. Sonra biyokütle elde etmek için biyoreaktöre aktarıldı. Hücreler kurutulup kavrulduktan sonra kahve demlenebildi. İlk analizlere göre geleneksel lezzet gibi tadı da kokusu da.”

Kendisi de bir fincan içen ve içerken çok heyecanlandığını söyleyen Rischer, “Şaşırtıcı bir şekilde tam aroma” dedi.

Laboratuvarda üretilen kahvenin onaylar alındıktan sonra seri üretime geçilip 2025’te piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Laboratuvarda üretilen kahvenin ABD’deki tüketiciyle buluşması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay gerekiyor. Avrupa’da ise Avrupa Birliği’nin ''novel food'' yönetmeliğine uygun olup izin alınması gerekli piyasaya sürülmesi için.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *