İstanbul
Kapalı
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0001 %3.29
41,6614 %3.14
3.712,22 % 3,69
85.438,84 %4.165
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Bitter çikolatanın yanında sade kahve sevgisi genetik

Bitter çikolatanın yanında sade kahve sevgisi genetik

Bilim insanları, bitter çikolata sevenlerin sade kahve kahve sevmesi arasında genetik bir bağlantı olduğu açıkladı.

Okunma Süresi: 2 dk

Northwestern Üniversitesi'nden bilim insanları, sade kahve severlerin bitter çikolata da sevebileceğini; bunun spesifik bir gen varyantı ile ilişkili olduğunu açıkladı.

Araştırmanın baş yazarı Marilyn Cornelis yaptığı açıklamada, “Bizim yorumumuz, bu insanların kafeinin doğal acılığını psiko-uyarıcı bir etki ile eşitledikleri yönünde" diye konuştu.

Gen varyantı

Bilim insanları, sade kahve ve bitter çikolata seven insanların daha hızlı kafein metabolizmasını kodlayan spesifik gen varyantlarına sahip olduğu sonucuna ulaştı.

Buna göre insanların bu etkileri hissetmek için daha fazla kahve içmeleri gerekiyor ve bu noktada da sade kahve tercih ediyorlar.

Öğrenilmiş bir etki

Araştırmanın baş yazarı Marilyn Cornelis yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bizim yorumumuz, bu insanların kafeinin doğal acılığını psiko-uyarıcı bir etki ile eşitledikleri yönünde. Acıyı kafein ve hissettikleri destekle ilişkilendirmeyi öğreniyorlar. Öğrenilmiş bir etki görüyoruz. Kafein denilince aklına acı bir tat geliyor, bu yüzden koyu kahvenin ve aynı şekilde bitter çikolatanın tadını çıkarıyorlar.”

Hastalıklardan koruyor

Bilim insanları, kahve ve bitter çikolatanın çeşitli faydaları olduğunu da söylüyor. Kahve tüketimi Parkinson, kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet ve çeşitli kanser türlerinin riskini azaltıyor. Cornelis, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sade kahve içmekle kremalı ve şekerli kahve içmek sağlığınız için çok farklı. Sade kahve isteyen kişi, kremalı ve şekerli kahve isteyen kişiden farklıdır. Bulgularımıza göre sade kahve içen kişi aynı zamanda bitter çikolata gibi diğer acı yiyecekleri de tercih ediyor. Bu nedenle, bu içeceğin ve diğer yiyeceklerin gerçek faydalarını ölçmek için daha kesin bir yol arıyoruz.”

Pek çok başka çalışma da son zamanlarda kahvenin faydalarını ortaya koydu.

Birçok çalışma kahvenin insan sağlığına faydalarını ortaya koyuyor fakat Marilyn Cornelis, sade kahvenin günde iki ila üç fincan tüketilirse faydalı olacağını belirtti.  (Sözcü)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *