İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ BM: “Casus Yazılımlar İnsan Hayatı İçin Tehdit''

BM: “Casus Yazılımlar İnsan Hayatı İçin Tehdit''

Birleşmiş Milletler bağımsız insan hakları uzmanları Pegasus casus yazılımı skandalının ardından, bu tür yazılım ve uygulamaların satışının küresel çapta yasaklanması için harekete geçti.

BM bilişim uzmanları, Pegasus yazılımıyla yüzlerce aktivist, gazeteci ve siyasetçinin kişisel bilgilerinin ele geçirildiğinin ortaya çıkması sonrasında harekete geçti. Uzmanlar, bu tür uygulamaların satışı ve yayılmasına karşı küresel çapta denetleme, kısıtlama ve yasaklama çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve BM İnsan Hakları Konseyi adına gönüllü olarak çalışan bilişim uzmanları, bu tür dinleme ve kaydetme gibi fonksiyonları olan yazılım ve uygulamaların insan haklarını ihlal ettiğini, kişisel bilgilerin ele geçirilmesiyle birçok kişinin yaşamını da tehlikeye attığını kaydetti.

BM İnsan Hakları uzmanları, casus yazılım ve uygulamalarla ilgili teknolojinin denetlenmesi gerektiğini, bu tür teknoloji kullanımına ilişkin insan haklarını güvence altına alan sağlam düzenlemeler uygulanana kadar, ülkelerin tehdit yaratan yazılımların satışı konusunda küresel bir moratoryum uygulaması gerektiğini belirttiler.

“Casus yazılımlar basın özgürlüğünü tehdit ediyor”

BM uzmanları, "İnsan hakları savunucularını, gazetecileri ve siyasi muhalifleri izlemek, sindirmek ve susturmak için son derece karmaşık casus uygulamalarının kullanılmasından derin endişe duyuyoruz. Bu tür casus uygulamalar ifade özgürlüğünü, insanların kişisel mahremiyetini ve özgürlük haklarını ihlal ediyor; muhtemelen yüzlerce kişinin hayatını tehlikeye atıyor, medya özgürlüğünü tehlikeye atıyor” dedi.

Casus yazılımlara küresel çapta yasaklama getirilmesini isteyen sekiz BM uzmanı arasında, ifade özgürlüğünü, barışçı protestoların engellenmemesini ve dünya çapında insan hakları savunucularının durumunu izleyen üç özel raportörün de yer aldığı belirtildi.

“İnsan haklarına ve kişisel mahremiyete saygısızlık”

BM bilişim uzmanları, bu tür casus yazılımların hem insan hakları hem de kişisel mahremiyete karşı büyük bir saygısızlık olduğunu belirterek uluslararası toplumu gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için derhal harekete geçme çağrısında bulundu.

BM uzmanları, casus yazılım teknolojisinin insan haklarına yönelik oluşturduğu tehlike konusunda defalarca uyarıda bulunduklarını belirterek, “Bir kez daha uluslararası toplumu, casus yazılım ve uygulama teknolojisinin insan hakları üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek, azaltmak için sağlam bir yasal düzenleme geliştirmeye, bu düzenleme hayata geçene kadar bu tür yazılımların satışını, dağıtımını durdurma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *