İstanbul
Hafif kar yağışlı
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4360 %-0.02
38,2073 %0.1
94.797,10 %-0.554
3.446,27 0,24
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Cep telefonu şarjıyla ilgili doğru sanılan yanlışlar

Cep telefonu şarjıyla ilgili doğru sanılan yanlışlar

Cep telefonu pillerinin şarj edilmesi konusunda doğru sandığımız çok sayıda yanlış var. Peki cep telefonu şarjı ile ilgili doğru sanılan yanlışlar neler? Birlikte bakalım...

Okunma Süresi: 2 dk

Birçok kullanıcı, elektronik cihazlardaki piller hakkında pek çok şeyi doğru bildiğini düşünüyor. Ancak bu pil efsanelerinden bazıları kesinlikle yanlış; ya da en azından geçmişte kalmış durumda.

Tam olarak şarj etmemek pile zarar verir mi? Çok sık şarja takıp çıkarmak doğru mu? Gelin, doğru sanılan pil yanlışlarına birlikte bakalım.

Bellek efektine dikkat etmelisiniz
Bir pilin şarja takılmadan önce mümkün olduğunca boş olması gerektiği sık sık söylenir. Aksi halde bellek efekti denen durum nedeniyle pillerin giderek daha az şarj tutacağı düşünülür. Ancak, lityum iyon pillere sahip oldukları için  modern akıllı telefonlarda bu doğru değil. Nikel-kadmiyum piller ise çok erken şarj olduğu için kalıcı olarak kapasite kaybedebilir.

Yanlış güç kaynakları kullanılmamalı
Yanlış güç kaynağı yoktur, en azından USB kablosuyla şarj olan mevcut akıllı telefonlar için... Şarj elektroniği sadece tanımlanmış bir enerji akışının geçmesine izin verir. Böylece tüm uygun güç kaynaklarını kullanabilir ve örneğin iPhone'ları Android şarj cihazlarıyla şarj edebilirsiniz. Ancak, tüm akıllı telefonlar aynı hızda şarjı desteklemez. Yani bir hızlı şarj cihazı kullansanız bile, şarj süresi telefonun izin verdiği seviyede kalacaktır.

İlk şarjı uzun tutmak gerekir
Yeni bir akıllı telefonun ilk şarj işlemi çok uzun olmak zorunda değil, cihazı tamamen şarj etmek zorunda da değilsiniz. Bu yaygın görüş eski pil teknolojilerinin zamanına kadar uzanır, ancak modern lityum iyon piller bundan bir fayda görmez. Tabii ki ilk şarjınızda pili tam olarak şarj edebilirsiniz. Ama bunu yapmak zorunda değilsiniz.

Çok sık şarja takıp çıkartmak pile zarar verir
Bu da doğru değil. Piller sadece belirli sayıda şarj döngüsüne dayanır. Bununla birlikte, bir şarj döngüsü de birkaç şarj işleminden oluşabilir. Yani toplam pil ömrü kaç kez şarja taktığınızla ilgili değildir.

Her zaman tam şarj etmelisiniz
Bunu yapmak zorunda da değilsin. Aslında, bir pilin mükemmel şarj durumu yüzde 30 ila 80 arasındadır. Birkaç kısa şarj, uzun vadede pil için her seferinde yüzde 100'e kadar şarj etmekten daha iyi olabilir.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *