Yapay zekâ araçları, özellikle ChatGPT herkesin erişimine açıldığından beri çok daha popüler hale geldi ve hemen her gün yapay zekâ tarafından üretilmiş yeni bir içerik viral oluyor. Bu viral içeriklerle ilgili en büyük problemse çoğu kişinin üretken yapay zekânın çalışma mantığını hala tam olarak anlayamaması sebebiyle çıktıların yanlış yorumlanması.
Ypay zekânın, yazmış olduğumuz metinleri gerçek bir insan gibi analiz etmediğini hatırlamamız gerekiyor. Yeni ChatGPT'ye "Türkiye'deki emeklileri çiz" dediğimizde ChatGPT, emekli maaşlarını, yaşam standartlarını ya da şikayetlerini "düşünüp" ona göre bir çizim yapmıyor. "Emekli" dediğimizde aklımıza gelen yaşı ilerlemiş insanları, "Türkiye" dediğimizde aklımıza gelen öğelerle birleştiriyor.
ChatGPT, ne komut verirseniz onu çizer
Bu açıklamadan da anlayabileceğiniz gibi ChatGPT, "Türkiye'deki emekliler" denildiğinde bunu bir bütün olarak kabul edip analizde bulunmuyor, "emekli" ve "Türkiye" ifadelerini ayrı ayrı ele alıp elindeki çizim tanımlarını bu ikisini bir araya getirecek şekilde birleştiriyor. O halde şu soruyu soralım; viral olan görselde Türkiye'deki emekliler neden şık giyimli ve partileyen kişiler resmedildi?
ChatGPT, Google gibi bir arama motoru ya da Vikipedi gibi bir bilgi kaynağı değildir. ChatGPT yalnızca girmiş olduğunuz komutlara en iyi şekilde uyan görseller çizmeye çalışır ve bu görsellerin doğru ya da gerçek olması gibi bir amacı yoktur. Eğer ilgili komutu girerseniz ChatGPT, Türkiye'deki herkesi kızıl saçlı siyahiler ya da devasa boyutlarda çekik gözlü kişiler olarak da çizebilir. Dolayısı ile klavyenin başındaki kişi, ChatGPT'ye manipülatif bir komut girdiyse, ChatGPT de bu komuta uygun olarak Türkiye'deki emeklileri şık giyimli, keyfi yerinde, partileyen kişiler olarak resmetmiş olabilir.