İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7521 %0
37,3298 %-0.54
102.308,77 %2.632
3.177,28 0,84
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Depresyon için kapama düğmesi: Deneysel beyin implantı tedavisi başarılı

Depresyon için kapama düğmesi: Deneysel beyin implantı tedavisi başarılı

Yıllardır tedavi edilemeyen ağır depresyon hastası, deneysel bir tedaviyle sonunda huzur buldu. Epilepsi hastalarına yönelik geliştirilen beyin implantı 36 yaşındaki kadının hayatını değiştirdi.

Okunma Süresi: 2 dk

ABD’li bilim insanları, kafatasına yerleştirilen ve beyne bağlanan implantın ağır depresyonu tespit edip tedavi edebileceğini belirtti.

Bir yıl önce Sarah isimli hastaya takılan kibrit kutusu büyüklüğündeki cihaz, sürekli açık olan bir tür düğme gibi. Hastanın beyninde depresyon semptomlarını algıladığında devreye giriyor.

California San Francisco Üniversitesi’nde çalışmayı yürüten Dr. Katherine Scangos, “Bu tedaviyi başlattığımızda hastamızın depresyon semptomları çözüldü ve oldukça kısa bir sürede remisyona girdi. Tıpkı bir düğme gibi” dedi.

İlk hasta
Bu deneysel tedavinin uygulandığı ilk hasta Sarah’nın antidepresan ve elektrokonvülsif terapi (elektroşok) dahil denediği bütün tedaviler başarısız olmuştu.

İmplantın takılması için yapılan operasyonda kabloların beynine bağlanması için kafatasına küçük delikler açıldı. Cihazın kendisi de saç dersinin altına kemiğe yerleştirildi. Bütün bunlar sırasında genel anestezi altında uygulandığından Sarah bir şey hissetmedi.

İmplantın takılma işlemi biraz ürkütücü gelse de Sarah, bünyesindeki herhangi bir rahatlama ihtimalinin yıllardır yaşadığı karanlıktan daha iyi olduğunu söyledi: “Bütün olası tedavi seçeneklerini tüketmiştim. Günlük hayatım çok sınırlı haldeydi. Her gün işkence gibiydi. Nadiren hareket ediyor ya da bir şey yapıyordum. İmplant ilk açıldığında hayatımın gidişatı bir anda düzeldi. Yaşamak yeniden keyifliydi. Birkaç hafta içinde intihar düşüncelerim yok oldu.”

Bir yılın ardından Sarah herhangi bir yan etki yaşamadı.

Araştırmacılar Nature Medicine dergisinde yayınlanan makalelerinde kişiselleştirilmiş bir tedavi yöntemi olan implantın daha geniş kitlelerce kullanımı için yıllarca araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Ancak tedavi edilemeyen ağır depresyon hastaları için küçük bir umut ışığı olduğu vurgulandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *