İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Eğitimli köpeklere entegre edilen sistem Mehmetçiğin arazideki gözü olacak

Eğitimli köpeklere entegre edilen sistem Mehmetçiğin arazideki gözü olacak

TSK için üretilen Uzaktan Komuta Kontrol Sistemi (UKKS), arama tarama faaliyetlerinde eğitimli köpeklerin üzerine yerleştirilerek personelin riskli bölgelerdeki çalışmalarında yardımcı olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde yurt içi ve dışındaki operasyonlarda Mehmetçiğin yanında görev alan özel eğitimli köpekler, Bursa'daki Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında eğitiliyor.

Belçika Malinois, Alman Çoban ve Labrador ırkı başta olmak üzere bomba, mayın, narkotik, ceset arama, arama kurtarma, keşif, devriye, iz takip gibi 8 farklı branşta eğitilen köpekler, ortalama 20 aylık sürecin ardından kıtalara sevk ediliyor.

Birliklerine gönderilen eğitimli köpekler, özellikle terörle mücadelede etkin rol oynuyor. Mayın arama, bomba arama, keşif köpekleri, kırsalda gerçekleştirilen operasyonlarda Mehmetçiğe büyük kolaylık sunuyor.

Terörle mücadelede kararlı adımlar atan TSK, kendini yenileyen ve geliştiren envanter listesine UKKS'yi entegre etmeye hazırlanıyor. Özel bir yelek ile eğitimli köpeklerin üzerine yerleştirilen kamera yardımıyla, taranacak alanı keşfe çıkan hayvanın gözünden canlı görüntü alınabiliyor.

Tünel, mağara ve meskun mahal gibi girilmesi zor ve riskli bölgelere askeri personelden önce gönderilmesi planlanan eğitimli köpeklere entegre edilen cihaz yardımıyla anlık görüntü akışı izlenerek hem personelin hem de köpeğin riskli durumlardan korunması hedefleniyor.

Tasarlanan özel gözlük ve kask sayesinde dar alanlarda köpeğin gözüne zarar gelmesinin önüne geçilirken, özel kulaklık sayesinde verilen komutla ise tehlike anında hayvanın, eğiticisinin yanına dönmesi sağlanıyor.

Tamamlanan ancak özelliklerinin geliştirilmesi için AR-GE çalışması süren UKKS cihazının, üzerinde gerekli iyileştirmeler yapılıp seri üretime geçilmesinin ardından özellikle terörle mücadele için envantere dahil edilmesi planlanıyor.

Eğitimli köpek "Parka" cihazla canlı takip edildi
Geliştirilen cihaz, Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında eğitimleri süren köpekler üzerinde eğitimlerde kullanılıyor.

Senaryo gereği "Parka" isimli 3 yaşındaki Belçika Malinios ırkı köpeğe bağlanan cihaz, mağara ve tünel eğitim alanında kullanıldı.

"Parka", mağara içinde tespit ettiği tehdit unsurunu etkisiz hale getirdi. Eğitimden sorumlu personel ise köpeğin mağaraya giriş ve çıkışını UKKS cihazı sayesinde anlık görüntü akışıyla izledi.

1. Köpek Eğitim Bölük Komutanı Veteriner Yüzbaşı Serkan Özgen, gazetecilere, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkenin öncü kurumlarından olduğunu söyledi.

Yaklaşık 2 yıl zorlu eğitim süreçlerinden geçirilen köpeklerin gerek askeri harekat gerekse doğal afetlerde görev yaptığını belirten Özgen, Gemlik'te eğittikleri köpeklerin asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından bölgede görev aldığını hatırlattı.

TSK envanterine dahil edilmesi planlanan UKKS cihazının eğitimi süren köpekler üzerinde kullanıldığı, bu hayvanların cihaza alışma sürecinden geçtiğini dile getiren Yüzbaşı Özgen, şöyle konuştu:

"Bu sistem, arama tarama faaliyetleri esnasında keşif, mayın arama ve bomba arama köpekleri üzerine yerleştirilerek, kullanıcı personelin tehlikeli ya da risk barındıran durumlarda köpeklerini daha iyi yönlendirilebilmeleri ve operasyona katkı sağlaması maksadıyla kullanılması hedeflenen bir sistemdir. Askeri köpekler ile sürekli iletişim halinde olmak ve uzaktan onları yönlendirerek ortam bilgisini anlık edinmek, köpeklerin operasyonlarda daha etkin kullanılması bakımından önem arz etmektedir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *