İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4661 %-0.06
36,5420 %-0.16
3.550.537 %3.58
3.073,62 0,66
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Elon Musk bütün şirketlerini tek bir yapay zeka şirketi altında toplayabilir

Elon Musk bütün şirketlerini tek bir yapay zeka şirketi altında toplayabilir

Musk'ın, Twitter kullanıcılarından ve Tesla'nın Tam Otonom Sürüş kameralarından toplanan verileri güçlü ve yeni bir yapay zeka modelini eğitmek için kullanmayı planladığı iddia ediliyor.

Milyarder Elon Musk'ın son yıllardaki dengesiz ve çoğu zaman çelişkili davranışlarını gözlemleyen herkes, onun yön duygusunu kaybettiğine inanabilir. Ancak bu kaotik yönetim ve önemsiz kişisel meseleleri, ünlü gazeteci ve biyografi yazarı Walter Isaacson'ın yakın zamanda Time Magazine'de Musk'ın profilinde anlattığı hikayeye pek uymuyor. Habere göre, Musk'ın son yıllarda Twitter ve Tesla'da attığı görünürdeki yanlış adımlar aslında ana planına yönelik kısa vadeli aksaklıklar.

Yapay zeka, şu ya da bu şekilde, Tesla, SpaceX, Neuralink (Musk'ın beyin-bilgisayar arayüzü şirketi) ve diğer projelerinin ürünlerinde zaten kritik bir bileşen. Bu şirketler çoğunlukla birbirlerinden bağımsız olarak faaliyet gösterseler de Time'ın haberine göre Musk, güçlü ve genel bir yapay zeka yaratma amacıyla yeni kurduğu xAI girişimiyle birlikte bunların hepsini birbirine bağlamayı planlıyor. Haberde, Twitter kullanıcılarından alınan metin verileri ve Tesla'nın Tam Otonom Sürüş sistemi tarafından yakalanan görüntülerin bir araya getirilmesiyle Musk'ın hem ChatGPT tarzı yapay zekalı sohbet robotları hem de gerçek dünyada gezinebilen fiziksel robotlar geliştirmeyi deneyebileceği iddia ediliyor.

Musk'ın Isaacson'la yaptığı bir röportaj sırasında aktardığına göre Musk, son zamanlarda zamanının çoğunu gece geç saatlerde Twitter maskaralıklarıyla geçirdiğini fark ettiğini söylüyor. Musk, bilimkurgu yazarlarının "tekillik" olarak adlandırdığı, akıllı makinelerin insanları modası geçmiş hale getirebileceği çok da uzak olmayan bir geleceği düşünerek zaman geçirdiğini ve "öylece oturup hiçbir şey yapamayacağını" fark ettiğini söylüyor.

Musk tekillikle ilgili olarak "Bu beklediğimizden daha erken gerçekleşebilir" diyor.

xAI'ye giden yol böyle başlamış

Bu korkunun Musk'ı xAI'yi başlatmaya yönelttiği bildiriliyor. Musk'ın "yapay zeka güvenliğine" odaklandığını iddia ettiği yeni girişimi, eski Deepmind araştırma mühendisi Igor Babuschkin gibi bu alandaki en iyi yetenekleri işe aldı. Time'ın haberine göre Musk yakın vadede xAI araştırmacılarına bilgisayar kodu üretebilen bir yapay zeka ve ChatGPT'ye rakip olacak "siyasi açıdan tarafsız" bir chatbot geliştirmeleri talimatını verdi. Daha uzun vadede ise xAI'nin web sitesinde hedefinin "evrenin gerçek doğasını anlamak" olduğu belirtiliyor. Musk daha önce OpenAI'de yapay zeka güvenliği üzerine çalışmış ancak Microsoft'tan aldığı yatırımın ardından şirketle bağlarını koparmıştı.

Isaacson'ın geçmişteki konuları arasında Albert Einstein, Steve Jobs ve Leonardo Da Vinci yer alıyor. Isaacson bu yılın başlarında teknoloji gazetecisi Kara Swisher ile yaptığı bir röportajda Musk'ı "günümüzün en ilginç insanı" olarak nitelendirmişti.

Musk'ın geçen yıl Twitter'ı 44 milyar dolara satın alması, onu eleştirenler tarafından finansal bir başarısızlık olarak nitelendirildi ve kendisine tarihteki en büyük kişisel servet kaybı olarak Guinness Dünya Rekoru'nu kazandırdı. Ancak Isaacson'ın belirttiğine göre, tüm bu karmaşanın içinde saklı olan, aslında güçlü bir yapay zeka sistemini eğitmek için potansiyel olarak yakıt görevi görebilecek Twitter kullanıcı verilerinden oluşan bir altın madeni.

Isaacson'ın "insanlığın kolektif aklı" olarak adlandırdığı Twitter'ın bir trilyondan fazla tweet'ten oluşan veri külliyatı, Musk'a OpenAI ve Google gibi rakiplerin sahip olduğu devasa veri kümelerine karşı bir mücadele şansı verebilir. Musk, Twitter'ın yapay zeka verilerinin değerini ancak siteyi satın aldıktan sonra anladığını itiraf ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *