İstanbul
Hafif yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6441 %-0.01
37,2174 %0.16
102.156,02 %-2.053
3.141,13 -0,58
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ G7 ülkelerinden yapay zekâya karşı ortak bildiri

G7 ülkelerinden yapay zekâya karşı ortak bildiri

Avrupa, son dönemde popülaritesi giderek artan ChatGPT gibi yapay zekâ destekli uygulamalar için belirli kurallar getirmeyi hedefliyor. G7 ülkeleri, ise teknoloji ve ekonomi bakanlarının katıldığı bir toplantıda yapay zekânın gelişimini desteklediklerini açıkladı.

Okunma Süresi: 2 dk

Webtekno’nun haberine göre Japonya’nın Takasaki kentinde düzenlenen etkinliğe katılan G7 ülkelerinin teknoloji ve ekonomi bakanları, yapay zekâ teknolojilerinin giderek sektörde öne çıkmasına dikkat çekti. Toplantı sonunda ülkeler, bu teknolojilerin fırsatlarının ve zorluklarının yakın vadede değerlendirilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.

Japonya Dijital Dönüşüm Bakanı Kono Taro ile Japonya İçişleri ve İletişim Bakanı Matsumoto Takeaki’nin başkanlık ettiği toplantıya; Hindistan, Endonezya, Ukrayna’dan hükûmet temsilcileri de katıldı.

“Riske dayalı denetleyici bir düzenleme benimsenmeli”

Avrupa, yapay zekâ destekli uygulamalar ile ilişkin olarak kurallar getirilmesi konusunda aceleci davranırken, Japonya’da iki gün süren toplantının sonunda G7 ülkelerinden ortak bir bildiri yayınlandı. Yayınlanan ortak bildiride, bu tür bir düzenlemenin aynı zamanda yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için ”açık ve elverişli bir ortamı koruması” ve demokratik değerlere dayanması gerektiği söylendi.

Bakanlar, ”güvenilir yapay zekânın, ortak vizyon ve hedefine ulaşmak için politika araçlarının G7 üyeleri arasında farklılık gösterebileceğini” kabul etti. Anlaşma, gizlilik endişeleri ve güvenlik riskleri arasında büyük ülkelerin yapay zekâyı nasıl yöneteceği konusunda bir dönüm noktası oluşturuyor.

Hükûmetler, özellikle OpenAI tarafından geliştirilen ve Kasım ayındaki lansmanından beri tarihin en hızlı büyüyen uygulaması haline gelen ChatGPT gibi üretici yapay zekâ araçlarının popülerliğine vurgu yaptı.

Bildirgede, ülkeler arasında güvenli ve dirençli bir dijital altyapının sağlanması amacıyla görüşmelerin derinleştirildiği, dijital altyapının iklim krizi, salgın ve başka kırılganlıkların yoğun olduğu dönemlerde kritik önemde rol oynadığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, ”Yönetişim, telif hakkı da dahil olmak üzere fikri mülkiyet haklarının nasıl korunacağı, şeffaflığın nasıl teşvik edileceği, yabancı güçler tarafından bilgi manipülasyonu da dahil olmak üzere dezenformasyonun nasıl ele alınacağı gibi konuları içerebilecek üretken yapay zekâ üzerine gelecekteki G7 tartışmalarını bir araya getirmeyi planlıyoruz” dedi.

Bir G7 üyesi olan İtalya da, kişisel veri kurallarının olası ihlalini araştırmak üzere geçtiğimiz ay ChatGPT’yi ülkede yasaklamıştı. İtalya, Cuma günü aldığı yasak kararını kaldırarak, ülkede yeniden ChatGPT’yi hizmete açtı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *