İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ “Gözünüz yolda kulağınız bizde olsun”

“Gözünüz yolda kulağınız bizde olsun”

İnsanlığın 19. Yüzyıl sonunda keşfettiği radyo; televizyonun, internetin olmadığı zamanlarda herkesin kulağı oldu. Türkiye’nin radyoculuk hikayesi ise 1927’de başladı ve o serüven hız kesmeden devam etti. Bugün Dünya Radyo Günü’nün 10. Yılını kutluyoruz. Biliyoruz ki, radyo hala en etkili iletişim araçlarından biri…

Okunma Süresi: 2 dk

Fizikçi James Maxwell’in 1860'larda radyo dalgaları üzerinde çalışarak başlattığı çalışmalar, Guglielmo Marconi’nin 1898’de icadıyla radyo olarak hayatımıza girdi. Önce haberleşme amacıyla kullanıldı, sonradan bilgi paylaşımı ve eğlence amacıyla yol alarak insanların hayatına yerleşti.

UNESCO’nun 2011’de, Birleşmiş Milletler Radyosu’nun kuruluş tarihi 13 Şubat’ın, Dünya Radyo Günü olarak kutlanmasına karar vermesiyle bu etkin iletişim aracı, icadı eski olsa da bugün 10. Yılını kutluyor.  Bu özel gün için 2021’de belirlenen tema ise “Yeni Dünya, Yeni Radyo”.

RADYONUN BABASI

1860'larda fizikçi James Maxwell radyo dalgaları üzerinde başlattığı çalışmaların ardından 1880'lerde ise bilim insanı Heinrich Hertz, Maxwell’in bu tezini geliştirdi ve deneylerle ispatladı.
İtalyan fizikçi Guglielmo Marconi ise “radyonun babası” olarak anılıyor. 1890'larda  ilk telsiz radyo sistemini geliştirdi. Daha sonra Mors alfabesiyle mesaj iletimini gerçekleştirdi.

Mucit Lee de Forest, icat ettiği "boşluk tüpü" ile radyoların sesinin çok daha kaliteli ve kesintisiz yayınlanabilmesini sağladı. Bu tarihten sonra pek çok ülkede deneme amaçlı radyo yayınları yapılmaya başlandı.
1900'lerin başında Reginald Fessenden müzik ve konuşma içeren ilk radyo yayınını yaptı. Fessenden de "radyonun babası" olarak anılıyor.

TÜRKİYE’nin RADYOCULUK HİKAYESİ

Türkiye’nin radyo yayıncılığı serüveni 1927’de başladı. Takvimler 6 Mayıs’ı gösteriyordu ve İstanbul Radyosu’ndan o tanıdık ses geldi. Eşref Şefik’in anonsuyla başlayan serüven, hız kesmeden devam etti. Aradan bir yıl geçtikten sonra Ankara Radyosu da ilk yayını yaptı.

Radyolar, 8 Eylül 1936'da PTT’ye devredildi. PTT’ye devredildikten sonra vericisi güçlendirilen Ankara Radyosu, 28 Ekim 1938’de resmen işletmeye açıldı.
Yayınlarına bir süre ara veren İstanbul Radyosu’nun Sirkeci’de başlayan hikayesi, 1949’da Harbiye’de devam etti.

İL RADYOLARI

1960’tan sonra 8 ilde “İl Radyoları" kuruldu. Radyo yayınları, 1964 yılından itibaren TRT bünyesinde devam etti. 1974 yılında, TRT’nin merkez ve bölge radyolarının birleştirilmesiyle TRT-1, TRT-2 ve TRT-3 radyo yayınları oluşturuldu.

Yıllar ilerledikçe, radyo yayınları daha geniş kitlelere ve alana ulaştı.

DÜNYA RADYO GÜNÜ

Dünya genelinde 13 Şubat Dünya Radyo Günü, 10’uncu kez kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) 25 Ekim-10  Kasım 2011 tarihleri arasında Paris’te gerçekleşen 36. Genel Konferansı’nda Bilgi ve İletişim  Komisyonu tarafından kabul edilen bir öneriyle 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü ilan etmesinden itibaren her yıl kutlama yapılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *