İstanbul
Hafif kar yağışlı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
95.112,00 %-3.237
3.438,13 0,27
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ İlk Bayraktar TB2 emekli oldu: Toplamda 10 bin saat görevde kaldı

İlk Bayraktar TB2 emekli oldu: Toplamda 10 bin saat görevde kaldı

Baykar tarafından geliştirilen ve uzun yıllar başarıyla görev yapan Bayraktar TB2 S5 İHA, 10 bin saat görev süresi tamamlayarak görevden ayrıldı. Yerine T510 kuyruk numaralı yeni Bayraktar TB2 SİHA Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

Okunma Süresi: 2 dk

Baykar, milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB2 İHA ile önemli bir eşiği daha geçti. 2014 yılında kabul testlerini geçerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren S5 kuyruk numaralı Bayraktar TB2 İHA, 10 bin saat görev yaparak gövde ömrünü tamamladı ve hizmet süresini doldurdu.

Bayraktar TB2 S5 İHA'nın görevi sona erdi ve bundan sonra Baykar bünyesinde eğitim ve test uçuşlarında gövde ömür devri araştırma uçağı olarak kullanılacak. Görev süresini tamamlayan Bayraktar TB2 İHA'nın yerine, Baykar tarafından üretilen T510 kuyruk numaralı Bayraktar TB2 SİHA, Kara Kuvvetleri Komutanlığına hediye edildi.

Bayraktar TB2 S5 İHA, Hendek Operasyonları, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ve halen devam eden Pençe harekatları gibi birçok önemli operasyonda görev aldı ve toplamda 750’den fazla sorti gerçekleştirdi.

Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezinde düzenlenen tören, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Tokel, Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Zeynel Abidin Erginbaş, İHAS Tugay Komutanı Tuğgeneral Sertaç Öztürk, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar çalışanlarının katılımıyla yapıldı. Törende, Bayraktar TB2 S5 İHA'ya plaket ve hediyeler takdim edilerek, eğitim ve test uçağı olarak kullanılacağı yeni görev yerine uğurlandı.

Bayraktar TB2, 2024 Eylül itibarıyla 900 bin saatlik uçuş süresi ile Türk havacılık tarihinin en uzun süre gökyüzünde kalan milli hava aracı oldu. 27 bin 30 feet irtifa rekoru ve fıçı tonosu manevrasını başarıyla gerçekleştiren dünya üzerindeki ilk SİHA olarak tanındı. Milli SİHA, Türkiye'nin terörle mücadelesinde ve uluslararası operasyonlarda da üstün performans sergileyerek kendini kanıtladı.

Bayraktar TB2 SİHA'lar, deprem, sel, arama kurtarma, düzensiz göç takibi ve orman yangınları gibi sivil görevlerde de etkin rol oynadı. 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek sektördeki en çok ihracat yapan firmalardan biri oldu. Baykar, Savunma ve Havacılık sektörlerinde ihracat lideri olarak tanınıyor ve 34 ülke ile ihracat anlaşmaları imzaladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *