İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4910 %0.06
36,6503 %0.24
3.530.755 %2.217
3.077,19 0,09
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ İnsanlara kalp naklinde kullanmak için domuz yetiştirilecek

İnsanlara kalp naklinde kullanmak için domuz yetiştirilecek

ABD’nin Maryland eyaletinde geçen ay, genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alınan kalp başarılı şekilde 57 yaşındaki bir hastaya nakledilmişti.

Alman bilim insanları, bu yıl içinde dünyanın ilk domuzdan insana kalp naklinde kullanılan hayvanının daha basit bir modelinden yola çıkarak, insanlara kalp bağışçısı işlevi görecek, genetiği değiştirilmiş domuzlar yetiştirmeyi planlıyor.
ABD’nin Maryland eyaletinde geçen ay, genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alınan kalp başarılı şekilde 57 yaşındaki bir hastaya nakledilmişti. Genetiğinde 10 değişiklik yapılan domuzdan kalp nakledilen hastanın şimdiye kadar enfeksiyon veya organ reddi gibi bir tepki göstermediği belirtildi.


Münih kentindeki çalışmaları yürüten Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nden Eckhard Wolf, ekibinin yeni bir tür yaratmayı amaçladığını ve bunun nakil deneyleri için 2025’e kadar hazır olacağını anlattı. Daha basit bir model üzerine çalıştıklarını belirten Wolf, beş genetik değişiklik planladıklarını ifade etti.

Hayvan hakları hareketinin çok güçlü olduğu ve Avrupa’da en düşük organ bağışı oranlarından birine sahip ülkede, söz konusu çalışma tartışmalara da yol açtı.

20 yıldır hayvandan insana nakiller (xenotransplant) üzerine araştırma yapan Wolf, yeni nesil domuzların bu yıl doğacağını, kalplerin önce primatlarda test edileceğini, ekibin iki-üç yıl içinde insanlı klinik deney için onay talebine başvurmayı planladığını söyledi.

Wolf’un çalışmasını destekleyenler, yıllık bekleme listelerinin binleri bulduğu organ bağışında hayvandan nakil sayesinde listelerin kısalabileceğini savunurken, karşı çıkanlar, hayvan haklarının ihlal edilerek domuzların organ fabrikalarına dönüştürüleceği ve deneylerde kullanılacak primatların acı çekerek öleceğine dikkat çekiyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *