İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4893 %0.05
36,6509 %0.24
3.543.448 %2.667
3.076,39 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ James Webb Uzay Teleskobu gerekli çalışma sıcaklığına ulaştı

James Webb Uzay Teleskobu gerekli çalışma sıcaklığına ulaştı

NASA, teleskobun operasyon için olması gereken sıcaklığa ulaştığını ve gerekli ayarların yapılmasının ardından test görüntüleri almaya başladığını açıkladı.

Geçen yıl 25 Aralık’ta uzaya fırlatılan teleskop, o günden bu yana kademeli şekilde soğutuluyor. Yılın ilk günlerinde büyük güneş kalkanlarının devreye girmesiyle birlikte, teleskobun soğutulması yönünde önemli bir adım atılmıştı.

10 milyar dolarlık bir maliyetle uzaya fırlatılan JWST, yıldızların ve gezegenlerin oluşumunu ve hatta doğumunu yakalamak için diğer tüm teleskoplardan daha geriye bakabileceği, ancak bunun için aletlerinin önce soğutulması gerektiği belirtildi.

Bu kalkanlar, teleskop için önemli olan Orta Kızılötesi Araç (MIRI) gibi sistemlerin sıcaklığının yaklaşık eksi 183 santigrat dereceye düşmesini sağladığı paylaşıldı. Teleskobun tamamının operasyon sıcaklığına getirilmesinin, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın elektrikli buz soğutucusunun devreye girmesi açısından önem taşıdığı açıklandı.

MIRI soğutma ekibi olarak, soğutma prosedürü için ciddi bir mesai harcadıklarını söyleyen MIRI Proje Müdürü Analyn Schneider“Ekip olarak hem heyecanlı; hem de gergindik. Sonuç olarak prosedürü kitabına uygun şekilde gerçekleştirdik ve soğutma performansı beklenenden daha iyi oldu'' açıklamasını yaptı.

Teleskobun elektronik sistemlerinin mümkün olan en düşük seviyede kızılötesi ışın üretmesini sağlamak ve teleskop döndürüldüğünde interferans etkisinin minimuma indirilmesi için James Webb Uzay teleskobun göreve başlamadan önce belli bir soğukluğa ulaşmasının büyük önem taşıdığı belirtildi.

Düşük sıcaklık, “karanlık akım” olarak adlandırılan elektrik kuvvetinin engellenmesi için de gerekli olduğu kaydedildi. dedektörlerindeki akım titreştiği zaman oluşan bu kuvvetin söz konusu hareketlenme, sahte sinyallerle teleskobun görüntü yakalamasını zorlaştırdığı açıklandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *