İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Kara deliklerde fark edilen büyük keşif!

Kara deliklerde fark edilen büyük keşif!

Bilim insanları, geçtiğimiz yıl gözlemlenen kara deliklerin aslında başka bir nesne olduğunu fark ettiler! İşte detaylar..

Okunma Süresi: 2 dk

Bilim insanları, geçtiğimiz yıl şimdiye kadar gözlemlenen en küçük kara deliklerden birini gözlemlemişti. Ayrıca Dünya’ya sadece 1500 ışık yılı uzaklıkta olan bir nesne ve 12.000 ışık yılı uzaklıkta olan kara delik veya yüksek kütleli bir nötron yıldızı olduğu düşünülen başka bir nesne keşfedildi.

Science News adlı bilim dergisinde çıkan raporlara göre geçen yıl yapılan gözlem sonuçlarında bazı yanlışlıklar olduğu fark edildi. Peki bilim adamlarının bu alanda fark ettiği yeni keşifler neler? Haberin ayrıntılarına hep birlikte göz atalım.

Kara deliklerin, çift yıldız sistemleri olduğu fark edildi!
Science News raporlarına göre bilim adamları, gözlemlerle ilgili verileri birleştirerek geçen sene keşfedilen Zürafa ve Tek boynuz adlı kara deliklerin aslında çift yıldız sistemi olduğunu fark ettiler. Verilerde dikkat çeken asıl konu ise yıldızların daha önce görülmemiş bir evrimsel aşamada gözlemlenmesi oldu.

Çift yıldız sistemi, adından da anlaşılacağı gibi birbirlerinin merkezi kütlelerinin yörüngesinde dönen iki yıldızdan oluşur. Yıldızlar ise ana kol, alt dev, kırmızı dev, helyum ana kol ve beyaz cüce evrelerinden geçer. Yıldız, son olarak da kütlesine göre kara delik ya da nötron yıldızına dönüşür.

Çift yıldız sistemlerinde; alt dev evresindeki yıldızın yer çekimi nedeniyle kırmızı dev evresindeki yıldızdan bazı materyaller emdiği fark edildi. Alt dev evresindeki yıldızın ise bu sayede daha hızlı döndüğü gözlemlendi. Ancak yıldız sistemleri arasındaki bu ilişki ilk kez gözlemlenen bir olay arasında yer almıyor. Bilim insanları, geçtiğimiz yıl iki yıldız sisteminde materyal kaybeden ve Süper Dünya gezegenlerine dönüşen minik Neptün gezegenleri fark etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *