Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Görüntüleme X-ışını Polarimetri Gezgini (IXPE), SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.
Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başlatılan misyon kapsamında kara deliklerle ilgili araştırma yapılacak.
Aynalar ve detektörlerden oluşan üç özdeş teleskop içeren IXPE, galakside görülemeyen gaz ve tozun içine nüfuz ederek görüntü aktarabiliyor.
Misyonun baş araştırmacısı Martin Weisskopf, "IXPE, evrenin nasıl çalıştığına dair mevcut teorilerimizi test etmemize ve iyileştirmemize yardımcı olacak. Bu egzotik nesneler hakkında, varsaydığımızdan daha heyecan verici teoriler keşfedebiliriz." dedi.
NASA Genel Merkezi'ndeki Bilim Misyonu Direktörü yardımcısı Thomas Zurbuchen, "Her NASA uzay aracı, yeni bilimi mümkün kılan yepyeni gözlemleri hedeflemek için özenle seçildi. IXPE, bize etrafımızdaki evreni daha önce hiç görmediğimiz şekillerde gösterecek" diye konuştu.
X-ışınlarını toplayan ve odaklayan 24 iç içe ayna içeren teleskoplar, İtalyan bilim adamları tarafından geliştirilen hassas detektörlere sahip.
Samanyolu galaksisinin kalbindeki kara deliğin yanı sıra süpernova kalıntısı Yengeç Bulutsusu'nu gözlemleyen IXPE, iki yıllık görevi kapsamında uzayda 50'den fazla parlak nesneyle ilgili araştırmalar yapıyor.
IXPE'nin uzaydaki incelemeleri SpaceX'in şimdiye kadarki 28. Falcon 9 görevi olacak.
Kara deliklerin sırrı
Astronomlar, geçtiğimiz ay ilk kez Samanyolu Galaksisi dışında yeni bir teknik kullanarak bir kara delik keşfetti.
Keşfedilen kara delik, Samanyolu'na komşu olan Büyük Mecellan Bulutu'ndaki yıldızlar topluluğunun olduğu NGC 1850 içinde bulundu.
Kara deliklerin, Samanyolu Galaksisi gibi büyük galaksilerin çoğunda yer aldığına inanılıyor.
Kütlesel çekimin hareket halindeki ışık üzerinde etkileri Albert Einstein'dan bu yana bilim dünyasının en çok merak ettiği konuların başında geliyor.