Bilim insanları, kan basıncını, kalp atış hızını takip etmek, kandaki laktat, alkol ve kafein seviyesini ve glikoz seviyesini ölçmek için boyuna takılabilen esnek ve yumuşak bir yapıda olan vücut bandı üretti.
Londra merkezli Metro gazetesine göre bilim adamları vücut bandının, vücuttaki kalp atış hızını, kan damarlarını ve vücuttaki çoklu biyokimyasal seviyeleri aynı anda izleyen ilk giyilebilir cihaz olduğunu ve vücut bandının yüksek tansiyon, diyabet ve koronavirüse yakalanma riski yüksek olan insanlar için faydalı olabileceğini söyledi.
Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan araştırmaya göre vücut bandı kan basıncında ani bir düşüş ve laktat seviyesindeki hızlı bir yükseliş belirtisi gösteren sepsis başlangıcını tespit etmek için de kullanılabilir.
Araştırmacılar tüm bu görevleri yapabilen tek bir vücut bandının yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalar ve kan basıncı ve diğer yaşamsal belirtilerin sürekli takip edilmesine ihtiyaç duyulan yenidoğan bebekler için uygun bir alternatif sağlayabileceğini bildirdi. Çalışmaya katılanlar, hastaların arter damarlarına kateter yerleştirilmesi ve hastaların hastanede birden çok ekrandan takip edilmesinin bu çalışma kapsamında olduğunu bildirdi.
Araştırmanın ortak yazarı ve San Diego’da bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nde nanomühendis profesörü olan Joseph Wang ürün hakkında, “Burada yeni olan şey tamamen farklı sensörleri alıp bunları posta pulu boyutundaki küçük bir platformda birleştirmemiz oldu. Bu giyilebilir cihazı kullanarak pek çok bilgi toplayabiliriz ve bunu rahatsızlık vermeyerek veya kişinin günlük yaşantısında bir değişikliğe neden olmadan cerrahi olmayan bir yolla yapabiliriz” açıklamasında bulundu.
Araştırmanın diğer yazarı ve Joseph Wang ile aynı üniversitede görevli olan Profesör Shuo Cheng ise vücut bandı hakkında şunları söyledi:
“Her sensör fiziksel veya kimyasal bir değişikliğin ayrı bir görüntüsünü veriyor. Bu sensörleri tek bir giyilebilir yama halinde birleştirdik ve vücudumuzda neler olduğuna dair kapsamlı bir genel bakış elde etmek için bu farklı görüntüleri bir araya topladık.”