İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ NASA, Ay tozu sorununa karşı yeni teknolojiler geliştiriyor

NASA, Ay tozu sorununa karşı yeni teknolojiler geliştiriyor

NASA, Artemis Programı kapsamında 2030’a kadar astronotları Ay’a göndermeyi hedeflerken, Ay tozunun etkilerini azaltmak için yeni teknolojiler geliştiriyor.

NASA, Artemis Programı kapsamında 2030’dan önce astronotları Ay’a göndermeyi hedefliyor. Ancak Ay tozu, aşındırıcı ve yapışkan yapısıyla astronot sağlığı ve ekipmanları için büyük bir engel teşkil ediyor. Bu nedenle NASA, Ay tozunun etkilerini azaltmak için bir dizi yeni teknoloji geliştirmeye odaklanmış durumda.

Ay tozu, elektrostatik yüklü olup her şeye yapışan, keskin ve kaba bir yapıya sahiptir. Bu, hem astronot kıyafetleri hem de uzay araçları üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Ayrıca, Ay yerçekimi ve atmosferin yokluğu nedeniyle, toz uzun süre havada asılı kalabilir. NASA, bu sorunun üstesinden gelmek için çeşitli teknolojiler geliştirmektedir.

Bu yeni teknolojilerden bazıları, Blue Origin'in New Shepard roketiyle gerçekleştirilecek uçuş testlerinde değerlendirilecek. Bu testler, tozun etkilerini anlamak ve bunları azaltmak için çeşitli stratejiler geliştirmeyi amaçlıyor.

Ay tozunun diğer büyük sorunları arasında, güneş panellerinde birikmesi ve ekipmanları aşırı ısınmasına neden olması yer alıyor. Ayrıca, kameralar ve vizörler üzerindeki birikintiler, görme yeteneğini zorlaştırabilir. NASA’nın Ay Yüzeyi İnovasyon İnisiyatifi'nin teknik entegrasyon lideri Kristen John'ın açıklamasına göre, tozun ince taneli yapısı, insan gözünün görmeyeceği kadar küçük partiküller içeriyor ve bu da kirli görünen yüzeylerin temiz gibi görünmesine neden olabilir.

NASA, CLOTHBOT gibi cihazlarla, tozun astronot kıyafetlerine nasıl yapıştığını ve tozun yayılımını simüle ederek, bu sorunun çözümüne yönelik çalışmalar yapıyor. Ayrıca, EDL (Elektrostatik Toz Yükselmesi) teknolojisi, tozun yükselme ve havada asılı kalma modellerini inceleyecek. Bu testlerde, Ay yerçekimi simüle edilerek, tozun hareketi gözlemlenecek.

Diğer bir proje ise Hermes Lunar-G, Ay tozunu incelemek için özel olarak tasarlanmış bir cihaz. Bu teknoloji, Ay tozu benzerlerinin serbest bırakılarak, bu tozların nasıl hareket ettiğini gözlemleyecek ve NASA'nın geliştirdiği yeni teknolojilere dair önemli veriler sunacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *