İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4661 %-0.06
36,5420 %-0.16
3.550.537 %3.58
3.073,62 0,66
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ NASA'dan sıra dışı bir proje: "Uzay Kupası"

NASA'dan sıra dışı bir proje: "Uzay Kupası"

NASA, uzayda kahve veya benzer bir içeceğin içilmesini kolaylaştıracak yeni "Uzay Kupası" projesini tanıttı.

Uzayda yaşayan astronotlar, pek çok farklı ve tuhaf yemek yeme ve sıvı içme yöntemlerini geçmişte birçok kes göstermişlerdi. Ancak şimdi NASA, kısa bir süre önce tanıtımını yaptığı fütüristik Uzay Kupası ile daha dünya benzeri bir kahve deneyiminin nasıl yaşanabileceğini çözmüş gibi görünüyor.

NASA'nın söylediğine göre, bu Uzay Kupaları, uzayda yerçekiminin etkilerini taklit etmek için akışkan dinamiği kavramlarını kullanan özel olarak tasarlanmış. Gösterim videosu, astronot Nicole Mann'in bir keseden Uzay Kupasına kahve döktüğünü gösteriyor. Daha sonrasında, kupayı ters çevirdiğinde bile sıvının kupadan dökülmediği görülüyor.

Gösterim, NASA'nın Kılcal Akış Deneyinin bir parçası ve ajans, on yıldan uzun bir süredir fütüristik uzay teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu teknolojinin 2011 yılında alınan patenti, astronot Don Pettit ile matematikçiler Paul Concus ve Robert Finns arasında paylaşılıyor.

Ajans, özel olarak tasarlanmış bardağın yerçekimine güvenmek yerine “yüzey gerilimi, ıslanma ve kap geometrisinin birleşik etkilerini kullandığını” ve astronotların sıvıyı kolayca içmesine imkan tanıdığını söylüyor. Astronotların sıvıyı içmek için yapmaları gereken tek şey, ağızlarını Uzay Kupası'nın dar üst kısmına dayamak ve sonrasında içecek, kılcal damar hareketi nedeniyle otomatik olarak ağızlarına çekiliyor.

Yerçekimine karşı kılcal etkinin bazı yaygın örnekleri olarak suyun bir su yüzeyine yerleştirildiğinde kağıt mendil boyunca nasıl yukarı doğru hareket ettiği veya suyun bitkilerde köklerinden yapraklara doğru nasıl ilerlediği gösterilebilir. NASA, bu Kapiler İçecek çalışmalarının mikro yerçekiminde içmeyi kolaylaştıracağını ve ayrıca uzaya gönderilen sıvı torbalarının ağırlığını ve boyutunu azaltacağını umuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *