Almanya'da biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci geliştirdikleri koronavirüs aşısı ile tüm dünyanın gündemine gelmişti. İki bilim insanı Almanya'da liyakat nişanına layık görüldü. Türeci ve Şahin, nişanlarını Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den aldı.
"BU NİŞAN, BİLİMİN KUTLANMASIDIR"
Dr. Özlem Türeci, liyakat nişanının takdiminin ardından yaptığı konuşmada, bu nişanın kendilerine verilmesinden dolayı eşi Uğur Şahin ile büyük onur duyduklarını ve bu nişanın kendileri için büyük değer taşıdığını söyledi.
Aşının geliştirmesinde çok sayıda insanının katkısı olduğunu vurgulayan Türeci, "BioNTech'teki ekibimiz de dahil tüm ortaklar, hükümetler, düzenleyici otoriteler, aciliyet duygusuyla birlikte çalıştı. Bu nişan, bizim bakış açımıza göre tüm bu çabanın bir kabulü ve aynı zamanda bilimin kutlanmasıdır" dedi.
ATATÜRK BÜSTÜYLE FOTOĞRAF
Bellevue Sarayı'nda düzenlenen ve Başbakan Angela Merkel’in de katıldığı törende, Türk bilim insanı Özlem Türeci ile Uğur Şahin'e Almanya’nın "Yıldızlı Büyük Liyakat Nişanı" takdim edildi. İki bilim insanı ödüllerini aldıktan sonra Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. İkili burada Atatürk büstüyle fotoğraf çektirdi.
"BİLİMİN VERDİĞİ DEĞER"
Türeci ve Şahin'in liyakat nişanı almasının ardından doğruca Atatürk büstüne gitmesi, Atatürk'ün bilime verdiği önemi de birkez daha gözler önüne serdi. Sosyal medya kullanıcıları, Türeci ve Şahin'in Merkel ile fotoğraflarını paylaşarak, "bilime verilen değer" yorumunu yaparken, Türeci ve Şahin'in Atatürk büstüyle olan fotoğraflarına ise "bilimin verdiği değer" yorumlarını yaptı.
Bu vesileyle Atatürk'ün bilime dair söylediği ilham verici sözleri tekrardan hatırlatalım:
"Akıl ve mantığın çözümleyemeyeceği mesele yoktur."
"Bilim, gerçeği bilmektir."
"Bu dünyada her şey insan kafasından çıkar. Bir insan başının ifade etmeyeceği hiçbir şeyi düşünemiyorum."
"İnsan vücudu bir kürsüdür; zeka cevherinin korunduğu yer olan başı, üzerinde taşımak için kurulmuş bir kürsü! Çünkü esas zekadır."
"İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. Yalnız ilmin ve fennin, yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemeleri zamanında takip etmek şarttır."
"Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız."
"Evet; ulusumuzun siyasal, toplumsal yaşamında ulusumuzun düşünce bakımından eğitiminde de kılavuzumuz bilim ve fen olacaktır."
"İlim, fen ve ihtisas nerede varsa, sanayi nerede varsa, gidip öğrenmeye mecburuz."
"Ülkemiz içinde uygar düşüncelerin çağdaş ilerlemelerin bir an yitirmeksizin yayılması ve gelişmesi gerektir. Bunun için bütün bilim ve fen adamlarının bu konuda çalışmayı bir namus borcu bilmesi gerekir."