Metaverse yani öte evren daha önce de belirttiğimiz gibi gündem olmaya devam ediyor. Öyle ki her geçen gün başka bir haberle veya gelişmeyle karşı karşıya kalıyoruz. Metaverse hayatımıza nasıl girecek nasıl olacak derken bir de duyduk ki arsalar satılmaya başlamış! Millet parsel parsel arsa topluyormuş, Kadıköy Moda’da yer kalmamış, meşhur İstiklal caddesinin üzerinde ki tüm parseller satılmış. Hani Bülent Arınç’ın meşhur bir iddiası vardı ya; zamanın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı için ‘’ Ankara’yı parsel parsel sattı ‘’ diye, işte sanal platformlarda parsel parsel İstanbul’u, İzmir’i, Ankara’yı ve nice şehirleri satıyorlar.
Metaverse arsa olayını ilk duyduğumda çok fantastik bir fikir olarak gelmişti. Ancak şu an görünen o ki biraz abartılmış ve şişirilmiş bir balon olarak duruyor. En nihayetinde OVR isimli sanal evrende Türkiye’nin en güzide arsaları satılırken başka bir sanal platformun aynı güzide yerleri satışa çıkarmayacağı ne malum? Bugün Decentraland ve The Sandbox gibi benzeri birçok platformlar varken. Yarın daha çok sanal platformların olacağı öngörülmekteyken, hatta Facebook; Horizon home, Horizon workrooms ve Horizon worlds olarak sahneye çıkmaya hazırlanıyorken bu neyin telaşı
Jet Fadıl’ın kulakları çınlasın
Bu sanal piyasada arsa satılırken, Jet Fadıl’ın ne suçu vardı? O da kendince imza isminde sanal bir araba sattı. Yetmedi yoğun talep üzerine nasihatle uslanmayacak yatırımcılara Caprice Gold’dan sanal ev sattı. Olmayan çiftliğin olmayan ineklerini satın alan yatırımcı tipi acaba Metaverse’den şöyle boğaz manzaralı bir arsa almış mıdır? Farkındayım ironinin dibine vurduk ancak eğer Metaverse’de yarın arsa kalmaz ya da bu arsayı daha iyi fiyata satarım diyen yatırımcılar(!) bir balonu şişirdiklerinin farkında mıdır?
Neo-Kolonyalist kafa bize dijital arsa satarken gerçek arsaları topluyor.
Bizim dijital yatırımcılar(!) sanal arsa alırken, ünlü teknoloji devlerinin sahipleri el altından ülke çapına denk gelecek yüzölçümüne sahip bir şekilde arsa satın aldığını herhalde birçoğumuz biliyordur. Örnek verirsek Bill Gates; ABD’nin en büyük toprak ağası unvanına sahip hatta ülkemizin Ege, Akdeniz ve Trakya bölgelerinden arazi satın aldığı konuşuluyor. Jeff Bezos’un ise emlak zengini olduğunu hakeza Hawaii’nin Kauai adasında devasa mülk aldığını aynı adada Zuckerberg’in mülkü olduğu biliniyor. Neo-Kolonyalist dijital dünyanın patronları kendince küçük yatırımcıya sanal arsa satarken kendileri ise Dünya’daki en değerli arsaları topluyor. Kısacası; ‘’ele verir talkını kendi yutar salkımı’’ sözünü atalarımız boşuna söylememiş.
Metaverse’de arsa almak için 3 neden
Objektif olmak gerekirse Metaverse’den arsa alanlarla konuştuğumuzda onlarda haklı sebeplerle bu yatırımı yaptığını dile getiriyor. En büyük neden dünyaca tanınmış marka olan Nike’ın Metaverse’e adım atması, Metaverse’de her avatarın Nike ayakkabı giymesini hedefleyen dünyaca ünlü marka bu konuda geçen ay, RTFKT adlı NFT spor ayakkabı üreten bir şirketi satın aldığını duyurdu. Bu da Nike’ın sanal AVM’ler aracılığıyla ürünlerini tanıtmak istediğini gösteriyor. Diğer bir neden ise sanal gayrimenkul geliştiricisi Republic Realm’in 4,3 Milyon Dolara The Sandbox’tan, Kanadalı yatırım şirketi Tokens.com’un ise Decentraland’dan yaklaşık 2,5 milyon dolar değerinde sanal arazi satın aldıklarını duyurmaları oldu. Son olarak dijital emlak piyasasında her geçen gün işlem hacminin artması elbette ki yatırımcıların iştahını kabartan bir gelişme
Metaverse’den arsa almayalım mı?
Öte evrenin daha önce ki yazdığımız bir makalede Multi Trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturacağını belirtmiştik, özellikle birçok teknoloji firması bu evrende yer almanın çabası içinde. Bu firmaların hisse senedini almak daha garantili bir yatırım seçeneğiyken firmalardan sanal arsa almanın bir nevi kumar oynamak gibi olduğunu düşünüyorum. Arsa alanlara ve alınmasına karşı değilim ancak anlatmak istediğimiz spekülatif bir piyasa olduğunu bilerek riskli bir yatırım yapacağımızın farkında olmak. Günün sonunda Metaverse’de sonsuz bir arazi arzının varlığını kabul ederek kararımızı vermeliyiz.
Benim merak ettiğim konulardan biri de yerli ve milli Metaverse girişimlerimiz ne zaman kendini gösterecek, yoksa Alman bir mühendisin zamanında su zenginliğimize dikkat çekerek; ‘’Su akar Türkler bakar’’ dediği gibi; Metaverse akacak bizler bakacak mıyız? Bu dijital alemde girişimcilerimiz gerçekten ciddi projeler ortaya koyabilecek mi? İlerleyen zamanlarda şahitlik edeceğiz…