İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Sosyal medyayı kullanış şekli ruh sağlığını etkiliyor

Sosyal medyayı kullanış şekli ruh sağlığını etkiliyor

Yeni bir çalışmada, sosyal medyayı kullanan, paylaşımlara bakan ama beğenmeyen ya da yorum yapmayan kişilerin zihinsel sağlıklarıyla ilgili bir problemin habercisi olabileceğini ortaya çıkardı.

Teknoloji ile beraber sosyal medya platformları da hayatımızın olmazsa olmalarından biri haline geldi. Hatta  bu platformları nasıl kullandığımız sağlığımızla ilgili bilgiler verir bile oldu.

Çin'deki araştırmacıların yaptıkları bir çalışmaya göre; platformları pasif olarak kullanan kişilerin, aktif olarak kullanan insanlara kıyasla sosyal kaygıdan daha fazla muzdarip oldukları bulundu.

Ekip, 500'den fazla üniversite öğrencisini zihinsel sağlık ve sosyal medya kullanımları hakkında araştırdı ve 'röntgenci' olarak anılan yani; sosyal medya platformlarını kullanan, paylaşımlara bakan ancak herhangi bir beğeni ya da yorumda bulunmayan kişilerin fiziksel yaşamlarında daha kaygılı oldukları tespit edildi.

Ayrıca, sosyal medyayı kullananların aktif olarak daha fazla sosyal desteğe ve arkadaşlık kalitesine sahip oldukları da görüldü.

BMC Psychology'de yayınlanan çalışma, Mayıs - Temmuz 2022 arasında gerçekleşirken Çin'deki Shanxi Eyaleti ve Hubei Eyaletinden 571 öğrenciyi içeriyordu.

Çalışma, sosyal medyayı pasif olarak kullandığını bildirenlerin işlevsiz inançlar üretme olasılıklarının daha yüksek olduğunu paylaştı.

Ekip, platformları aktif olarak kullananların, kendilerini başkalarına anlatmakta ve geri bildirim almakta rahat hissettiklerini buldu. Araştırmacılara göre; bireyler, sosyal medyayı daha etkili bir şekilde kullarak ilişki ihtiyaçlarını karşılayabilir ve olumlu bir öz algı geliştirebilir. Bununla birlikte, pasif kullanıcıların, başkalarıyla yüksek kaliteli ilişkiler kurmayı ve geliştirmeyi engelleyen kendi kendini açıklama ve iletişimsel etkileşimden yoksun oldukları ileri sürüldü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *