İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9950 %0.41
36,9559 %-0.72
96.734,04 %-2.324
3.271,40 1,34
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ TÜBİTAK, Bilim ve Teknoloji projelerine 3.3 milyar TL ayırdı

TÜBİTAK, Bilim ve Teknoloji projelerine 3.3 milyar TL ayırdı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bu yıl genelinde bilim ve teknoloji projelerine 3.3 milyar TL bütçe ayrıldığını açıkladı. Bütçenin ağırlıklı olarak yeşil dönüşüm projeleri, hidrojen teknolojileri, nükleer ve kuantum teknolojilerinde kullanılması planlanıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2022 genelinde bilim ve teknoloji proje-lerine 3.3 milyar TL. destek sağlayacak.

Bloomberght'den Hande Berktan'ın haberine göre, Gündem Teknoloji programına katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal bütçe ve desteklere dair “Projelerimizin yüzde 25’iklim değişikliği konusunda geliyor. Bu yılki bütçemiz için önemli bir artış yapıldı.2022 yıl genelinde kurum olarak 3.3 milyar TL’lik bütçemiz var. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın’da önemli destekleri var. Ayrıca AB fonlarından almış olduğumuz hibe destekler var. AB’de 96 milyar Euro’luk bütçesi var. Bu destekler noktasında 5 projemizden 1 ‘i destekleniyor ki bunun oranı gayet iyi. Kritik teknolojilerde büyük platformlara, büyük çalışma gruplarına yönelik desteklerimiz çok daha fazla artacak. Bilgiyi üretenle bilgiyi kullananın

TÜBİTAK’ a başvurmasını isteyeceğiz.’’ dedi.

Odaklanılacak teknolojiler üzerine TÜBİTAK Başkanı “Türkiye’de araştırma çalışmalarının sonuçları, gerek akademik düzeyde gerekse endüstride uluslararası anlamda rekabet unsuru olarak kullanılmaya başlandı. Pandemide bilim özelinde araştırmaya ihtiyaç daha öne çıktı. Pandemi ile birlikte yeni araştırma konuları daha karmaşık araştırma konuları olarak karşımıza çıktı. Bilim temelli konulardı. Diğer bir alan, sıfır emisyon hedefi gibi sürekli değişkenliği olan konular öne çıkacak. Artık bilimi üreten üniversitelerle bilimi tüketen endüstri daha sıkı çalışmak durumunda olacak.TÜBİTAK‘da özellikle hidrojen teknolojileri yani yeşil hidrojen kavramını, yeni nesil nükleer reaktörleri ve kuantum teknolojileri konuşacağız. Gelecekte ülkeler iklim göçü sorunuyla karşı karşıya kalacak. Bugün konuştuğumuz göçler savaşlar nedeniyle olurken iklim nedeniyle de göçler olacak. İklim konusunda TÜBİTAK önlemler için 5 başlıkta çalışıyor. TÜBİTAK’ın odaklandığı konular arasında bio çeşitlilik konusu, döngüsel ekonomi, temiz ve güvenilir enerji, güvenli gıda arzı ve akıllı ulaşım konusu. Kritik teknolojilerde büyük platformlara, büyük çalışma gruplarına yönelik desteklerimiz çok daha fazla artacak. Bilgiyi üretenle bilgiyi kullananın TÜBİTAK’ a başvurmasını isteyeceğiz.’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *