İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Twitter fotoğraf kırparken taraflı davranıyor

Twitter fotoğraf kırparken taraflı davranıyor

Fotoğraf kırpma algoritmasıyla ırkçılık tartışmalarına yol açan Twitter, aynı algoritmasındaki farklı bir problemle yeniden karşımıza geldi. Twitter'ın taraflı davranan algoritmasının fotoğraftaki daha genç, açık tonlu ve feminen yüzlere odaklandığı açıklandı.

Son zamanlarda daha çok CEO’su Jack Dorsey’nin kripto para sektöründeki açıklamalarıyla karşımıza çıkan sosyal medya devi Twitter, uygulamasındaki algoritmaya dayalı problemler sebebiyle bir süredir tartışma konusu olarak kalmıştı. Resimlerin kırpılmasını sağlayan algoritmanın taraflı davranması ve bu sebeple beyaz tenli bireylerin öne çıkarılması, sosyal medya devinin büyük tepki toplamasına sebep olmuştu.

Fotoğrafların elle kırpılmasına izin veren fakat bununla da paçayı kurtaramayan Twitter, ırkçılık gibi tartışmaların ortaya çıkmasına sebep olan algoritmasının önyargılarını bulmak adına bir yarışma başlatmıştı. Şimdiyse yarışmanın sonuçlarıyla karşınızdayız.

Daha genç, parlak ve feminen yüzler tercih ediliyor:
Twitter tarafından ödüllendirilen Bogan Kulynych, Twitter’ın kırpma algoritmasını, yapay zekâ ile geliştirilmiş insan yüzleriyle test etti. Geliştirilen bu yüzler, cilt tonu, yaş ve kilo gibi birçok faktörle birbirlerinden ayrılıyordu. Birbirinden farklı bu yüzlerin test edildiği çalışmadan elde edilen sonuçlar, algoritmanın yüzde 37 oranla daha açık cilt tonu bulunduran fotoğrafları tercih ettiğini gösterdi.

Bunun yanında algoritmanın, yüzde 25 oranla daha feminen, yüzde 18 oranla da genç görünen yüzleri tercih ettiği de kaydedildi.

Yapılan çalışmada algoritmanın her yönüyle incelenmediğinin altı çiziliyor. Bunun yanında kullanılan fotoğraflarda farklı arka planların bulunmasının da yanıltıcı sonuçlar verip vermeyeceği bilinmiyor. Zira çalışmalar tek bir kişi tarafından yapıldığından kişinin kendi düşüncelerini işin içine katıp katmayacağı da söz konusu oluyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *