Rusya uzay ajansı Roscosmos, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada mürettebat ve istasyonun hiçbir noktada tehlikede olmadığını ifade etti. Benzer bir olay 30 Temmuz'da, Rus laboratuvar modülü Nauka'nın motorlarının kasıtsız bir şekilde ateşlenmesinin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) kısa süreliğine destabilize olmasıyla yaşanmıştı.
Olay, cuma günü kozmonot Oleg Novitski Soyuz MS-18 uzay aracının motorlarını denerken yaşandı. Nisan'dan bu yana ISS'de bulunan Soyuz MS-18, pazar günü dünyaya üç kişiyi geri götürecek.
NASA sözcüsü, test sona ererken motorlardan birinin beklenmeyen bir şekilde ateşlenmesiyle ISS'in yörüngedeki pozisyonunun kısa süre bozulduğunu ifade etti.
Interfax'ın aktardığına göre kaza sırasında Rusya görev kontrolü, kozmonota, ''Oleg sakin ol. İstasyon 57 derece hareket etti. Ciddi bir sorun yok'' dedi.
Roscosmos, Moskova'daki uzmanların müdahalesi ile ISS'in kısa sürede normal pozisyonuna döndürüldüğünü ifade etti. (t24)
"Cumhurbaşkanımız Ay'a kadar 4 şeritli yol yapacağım dese, Vallahi inanırız"
Türkiye Uzay Ajansı 13 Aralık 2018'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Ajans, Ocak 2019'da Gebze'de "Milli Uzay Programı Çalıştayı" adlı bir toplantı düzenledi.
Türkiye Uzay Ajansı'nın başında Ağustos 2019'dan bu yana Serdar Hüseyin Yıldırım var. Yıldırım, bundan önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü ve daha da öncesinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nde genel müdür olarak görev yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “2023’te Ay’a gidiyoruz” diyerek duyurduğu Milli Uzay Programı’nı yürüten Türkiye Uzay Ajansı’na toplam 129 milyon lira ayrıldı. Ajans'a, 2022’de 61,2 milyon lira, 2023 yılında ise 67,9 milyon lira olmak üzere 2 yıl için toplamda ayrılacak para 129 milyon TL olacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Berat Albayrak, AK Partili bir seçmenin "Cumhurbaşkanımız Ay'a kadar 4 şeritli yol yapacağım dese, Vallahi inanırız" dediğini üç yıl önce (31 Mayıs 2018) aktarmıştı.