İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK BİLİM - TEKNOLOJİ Webb ve Hubble’dan efsanevi işbirliği: Evrenin gizemi aydınlatılıyor!

Webb ve Hubble’dan efsanevi işbirliği: Evrenin gizemi aydınlatılıyor!

NASA’nın birbirinden yetenekli iki teleskobu güçlerini birleştirdi. Bilim insanları, çarpıcı ve renkli bir görünüm oluşturmak için harekete geçtiler. Hem Hubble Uzay Teleskobu hem de James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan verileri birleştirdiler. İki teleskobun güçlerinin birleştirilmesiyle Noel Ağacı Gökada kümesi tüm heybetiyle görüntülenecek. İşte detaylar…

Webb ve Hubble, Noel Ağacı Gökada Kümesini görüntülemek için birlikte çalışıyor!

Farklı teleskoplar farklı dalga boylarında çalışır. Bu da gökyüzündeki farklı nesneleri gözlemleyebilecekleri anlamına geliyor. Çeşitli teleskoplardan gelen veriler birleştirildiğinde, herhangi bir aletten elde edilmesi imkansız olan çarpıcı görüntüler elde edilebilir. Hubble ve Webb de Noel Ağacı Gökada Kümesini görüntülemek için işbirliği yapacak.

Hubble, insan gözü gibi optik dalga boyunda bakıyor. Böylece tespit ettiği galaksileri çoğunlukla mavi ve camgöbeği renkte gösteriyor. Ancak James Webb, kızılötesi dalga boyunda yani insanın görüş mesafesinin ötesine bakıyor. Dolayısıyla görüntülediği galaksileri çoğunlukla sarı ve kırmızı renkte gösteriyor. 

Avrupa Uzay Ajansı'nın çiçeği burnunda uzay teleskobu Euclid evrenin gizemini aydınlatacak nefes kesici görüntüler paylaştı.

Noel Ağacı Gökada Kümesinin görüntüsünün yeşil kısımlarında, her iki teleskop tarafından görülebilen spektrumun bölümlerini temsil eden bazı geçişler var.

Araştırmacılar devasa MACS0416 kümesine Noel Ağacı Gökada kümesi ismini verdi. Bilim insanları Hem çok renkli olduğu için hem de içinde bulduğumuz titreşen ışıklar nedeniyle bu gökada kümesini Noel Ağacı’na benzetti.

Aslında bu küme çarpışma sürecindedir. Süreç tamamlandığında ise devasa bir küme oluşturacak. Bu küme, son on yılda, o dönemde tespit edilen en uzak galaksilerden bazılarını aramak için Hubble tarafından incelendi. Ardından Webb bu çalışmayı ele aldı.

Arizona Eyalet Üniversitesi’ndeki baş araştırmacı Rogier Windhorst bu konuda bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada ise “Daha uzak mesafelere ve daha sönük nesnelere iterek Hubble’ın mirasını geliştiriyoruz.” dedi.

Çarpıcı bir görüntü üretmenin yanı sıra, Webb başka sorulara da cevap arıyor. Aynı zamanda geçici olarak adlandırılan, zamanla parlaklıklarını değiştiren nesneleri araştırıyor. Bunlar, bir yıldızın ömrünün sonuna gelip büyük, parlak bir olayla patlaması ve hızla sönmesi gibi süpernova olayları olabilir. Tabii başka ihtimaller de var. Ayrıca yıldızların veya galaksilerin etkisi nedeniyle kısa süreliğine büyütülen başka türdeki nesneler de olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *