İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ WhatsApp, iCloud ve Messenger için tarihi bir karar gelebilir

WhatsApp, iCloud ve Messenger için tarihi bir karar gelebilir

Avrupa Birliği'nin yeni almak istediği karara göre WhatsApp, iCloud veya Facebook Messenger gibi büyük mesajlaşma uygulamaları ile farklı uygulamalar arasında mesajlaşma mümkün olacak.

Okunma Süresi: 3 dk

AB'nin yeni kabul edilen Dijital Piyasalar Yasası, beklendiği gibi Ekim ayında yürürlüğe girmesi durumunda mesajlaşma uygulaması geliştiricilerinin uygulamalarını birlikte çalıştırmasını gerektirebilir. AB'nin basın açıklamasında, milletvekillerinin WhatsApp, Facebook Messenger veya iMessage'ın arkasındaki "bekçi" şirketlerin, geliştiricilerin talebi üzerine uygulamalarını daha küçük mesajlaşma platformlarıyla "birlikte çalışabilir" hale getirmeleri gerektiği konusunda hemfikir oldukları belirtiliyor.

AB'nin açıklamasının ilgili bölümü şu şekilde: "Yaklaşık 8 saat süren bir üçlü görüşme sırasında (Parlamento, Konsey ve Komisyon arasında üç yönlü görüşmeler), AB milletvekilleri, talep etmeleri halinde en büyük mesajlaşma hizmetlerinin (Whatsapp, Facebook Messenger veya iMessage gibi) daha küçük mesajlaşma platformlarına açılması ve birlikte çalışması gerektiği konusunda anlaştılar. Küçük veya büyük platformların kullanıcıları daha sonra mesajlaşma uygulamaları arasında mesaj alışverişi yapabilir, dosya gönderebilir veya görüntülü arama yapabilir ve böylece onlara daha fazla seçenek sunabilir. Sosyal ağlar için birlikte çalışabilirlik yükümlülüğü ile ilgili olarak, ortak yasa koyucular bu tür birlikte çalışabilirlik hükümlerinin gelecekte değerlendirileceği konusunda anlaşmışlardır."

Yasa henüz yürürlüğe girmemiş olsa da, AB'nin dili, Apple ve Meta gibi şirketleri daha önce tamamen kontrol ettikleri sistemleri açmaya zorlayacak gibi görünüyor. Örneğin iMessage'ları yalnızca Apple'ın kendi cihazlarında çalışan iMessage uygulamasını kullanarak gönderebilirsiniz. AB, Apple'ı diğer mesajlaşma uygulamalarının iMessage ile arayüz oluşturmasına izin vermeye zorlamak istiyor. Bu, bir iPhone'daki bir iMessage kullanıcısı ile bir Windows PC'deki bir Telegram kullanıcısı arasında bir konuşma yapabileceğiniz anlamına geliyor.

Basın bülteninde kullanılan dil, büyük uygulamaların birlikte çalışması gerekip gerekmediği konusunda net değil (örneğin, WhatsApp kullanıcılarının iMessage'a gönderebilmesi gibi). Ancak AB'nin, küçük oyuncular için çevrelerindeki sınırları yıkmaya çalıştığı açık.

Bu tür bir birlikte çalışabilirlik oluşturmak, özellikle şifrelemenin söz konusu olduğu durumlarda karmaşık sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle son kararın farklı birlikte çalışabilirlik düzeylerine uyum sağlamak için kademeli son tarihler içermesi bekleniyor. Örneğin, bire bir mesajlaşmayı çapraz uyumlu hale getirmek için yalnızca üç ayı olabilir, ancak grup metin mesajlarını birlikte çalışabilir hale getirmek için iki yıl veya sesli veya görüntülü aramalar için dört yıl verilebilir. Bu süre, daha küçük bir geliştiricinin büyük uygulamanın sahibiyle birlikte çalışabilirlik talep etmesinden itibaren işlemeye başlar.

Meta, bazı mesajlaşma sistemlerini (kendine ait olanları) zaten bir araya getirdi ve Apple, yıllar önce operatörlere iMessage'ın daha açık bir versiyonunu sundu. Steve Jobs, FaceTime'ı açık kaynak olarak tanıttı. Ancak daha yakın bir tarihte, Apple'ın bakış açısı değişti. Sızan firma içi iletişimler, Apple'ın iMessage'ı Android'e getirmeme sebeplerinden birinin iPhone satışlarını desteklemek olduğunu ima ediyordu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *