İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8129 %0.01
37,4543 %0.33
104.943,98 %2.935
3.178,46 0,25
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Yeni geliştirilen elektronik burun, iyi viskiyi tespit edebiliyor

Yeni geliştirilen elektronik burun, iyi viskiyi tespit edebiliyor

İskoç mu yoksa İrlanda viskisi mi? Saf malt mı yoksa karışık mı? Bir viski sever sadece kokusuyla iyi viskiyi alelade viskiden ayırt edebilse de, insanların çoğu şişenin üstünde yazana bakıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Dünya çapındaki en popüler alkollü içeceklerden biri olan viskinin, fiyatları beş ila altı rakama ulaşan bazı lüks markalar sebebiyle de sık sık sahtesi üretiliyor.

Araştırmacılar bu durumla mücadele etmek amacıyla, likörü “koklayarak” farklı markalar, kökenler ve tarzlar arasında ayrım yapabilen elektronik bir burun geliştirmişler.

Proje, Sidney Teknoloji Üniversitesinde (UTS) çalışan Yardımcı Profesör Steven Su ve doktora öğrencileri Wentian Zhang ile Taoping Liu öncülüğünde geliştirilmiş. Katkıda bulunanlar arasında ise Profesör Shari Forbes ve Dr. Maiken Ueland bulunuyor.

Yardımcı Profesör Su, “Şimdiye kadar viskiler arasındaki farklılıkların tespit edilmesi için ya eğitimli bir viski uzmanı ya da bilim insanlarının laboratuvarda yürüttüğü karmaşık ve zaman alan kimyasal analizler gerekiyordu” diyor.

“Fakat uzmanlar da hata yapabiliyor. Dolayısıyla viskinin kalitesini belirlemek için hızlı, kolay kullanımlı ve gerçek zamanlı bir değerlendirme yapılması ve hile ve tağşişin ortaya çıkarılması, üst segment toptancı ve alıcılar için çok faydalı olabilir.”

UTS’de geliştirilen yeni bir e-burun prototipini kullanan araştırma takımı; markasına, bölgesine ve tarzına göre altı viski arasındaki farklılıkları dört dakikadan kısa sürede belirlemiş.

Deneyde üç karışık malt ve aralarında Johnnie Walker kırmızı ve siyal etiket viski, Ardberg, Chivas Regal ile 12 yıllık Macallan viskisinin de yer aldığı üç tekli malt viskisinden örnekler kullanılmış.

Geçtiğimiz ay IEEE Sensors bülteninde yayımlanan çalışmada, e-burunun bölgeyi tespit ederken %100, markayı tespit ederken %96,15 ve tarzı tespit ederken de %92,31 doğruluğa ulaştığı gösterilmiş.

NOS.E adını taşıyan ve insanlardaki koku sistemini taklit etmesi için tasarlanan cihaz, içerdiği sekiz gaz sensörüyle küçük bir viski şişesindeki kokuları tespit ediyor. Sensör dizisi, temas ettiği farklı koku moleküllerine göre benzersiz bir sinyal matrisi oluşturuyor.

Daha sonra bu verileri analiz için bilgisayara gönderiyor. Viski özelliklerini tanıması için eğitilen bir makine öğrenim algoritması da analizi gerçekleştiriyor.

Araştırmacılar NOS.E ile elde edilen bulguları, viski örnekleri üzerinde yapılan son teknoloji laboratuvar testleriyle de doğrulamış: İki boyutlu gaz kromotografisiyle birleştirilen uçuş süresi kütle tayfölçeri de benzer sonuçlar sunmuş.

Teknoloji sadece şarap, konyak ve viski gibi içeceklerle beraber alkol endüstrisinde değil, sahteciliğin görüldüğü lüks parfümler gibi ürünlerde de uygulama alanına sahip.

Kara gergedan boynuzu gibi karaborsada satılan yasadışı hayvansal ürünlerin tespit edilmesinde de kullanılan teknoloji, sağlık uygulamaları ve hastalık tespiti gibi alanlarda büyük potansiyel barındırıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *