Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisiyle gerçekleştirilen oltalama saldırıları sonucunda 64 bin 115 alan adına erişim engellendiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yurt içi ve dışı kaynaklı siber tehditlere karşı aldığı önlemlerle, Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamaya devam ediyor.
Uraloğlu, açıklamasında, USOM'un zararlı bağlantıları tespit etme ve bunlara yönelik erişim engeli getirme konusunda önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Yapay zeka teknolojisiyle yapılan tespitler, siber saldırıları ve dolandırıcılık amaçlı oltalama girişimlerini engelledi. Böylece, Türkiye'deki internet kullanıcıları ve sistemlerine yönelik tehditlerin önüne geçilmiş oldu.
USOM, 2013 yılından bu yana 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısı tespit etti ve bu bağlantılara erişim engelledi. Son bir haftada ise 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi. Ayrıca, 7 saat içinde Türkiye'deki 838 bin 112 kritik web sitesi taranarak güvenlik açıkları tespit edildi.
Bakan Uraloğlu, USOM bünyesinde 2 bin 317 ekip ve 7 bin 981 uzman personelin 7 gün 24 saat siber sahayı koruduğunu vurguladı. 2024 yılı içinde yapılan 15 bin 330 siber güvenlik açığı taraması sonucunda ilgili kurumlara bildirimde bulunuldu.
Uraloğlu, yerli ve milli yazılımların siber güvenlikteki kritik önemine de değinerek, Avcı, Azad ve Kasırga projeleri ile önemli adımlar atıldığını belirtti. Kasırga projesi kapsamında, haftalık 130 tarama yapılarak 285 farklı portta servis ve güvenlik açıkları tarandı.